Keresés

FILMZENE

2005. július 4., hétfő 18:16
„Furcsállom, hogy még senki nem jött rá, hogy a Sithek bosszújában azért volt sok ismert motívum, mivel ez egy szándékos művészi koncepció volt! Összefogni zenében egy kicsit az előtrilógiát, és a klasszikus trilógia zenéiből is betenni egy-kettőt! Williams ezt tisztelgésnek szánta az egész sorozat előtt, és ezzel is az egész saga szoros összekapcsolódását szándékozta erősíteni!”

Kedves TM, a következőket írtam Magoo alábbi felvetésére május 22-én:

„a klónok zenéje harmat gyenge volt szerintem. Ennél jóval jobb volt a sith-ek zenéje, de nagyon nagy kárnak tartottam hogy néhány helyen nem újdonan komponált zenét hallottam hanem a korábbi részekből kiszedett zenéket megmixelve. na ez családás volt! Az új zenével nincsen baj, de régen minden részhez járt 120 perc vadonat új zene :D ehhez meg lett 70 perc új zene és a maradék részeken a régi zenék domborítottak.” (Magoo)

”Csak az A New Hope zeneanyaga teljesen új, a többi részre jellemző az, amit írtál. Sorozatoknál, az ismétlés (zenében is) nem lustaság, hanem kohéziós erő. Nem lenne jó, ha hat teljesen önálló művet hallhatnánk. (Amikor Beltrami a T3-ból – gondolom, szerzői jogi problémák miatt – kihagyta Fiedel témáját, a rajongók fel voltak háborodva.)

Williams már 1999-ben nyilatkozta, hogy a hat rész zeneileg is egységes egészet fog képezni, amelyet legfőképp a wagneri Leitmotiv használatával és egyes témák gyakori használatával fog elérni. Igy is van: ha figyelmesen hallgatja az ember, rájön, hogy a témák ismétlésének mindig valamilyen dramaturgiai szerepe van: A klónok támadása végén, az - akkor még - köztársasági hadsereg elindulásakor rövid ideig hallható a birodalmi induló; az ifjú Anakin fájdalmát-dühét kifejező részekben már benne van Darth Vader témája; Qui-Gon Jinn és Padmé temetésén egyazon dallam parafrázisai hallhatók, stb. Ebben a részben a zene előre és hátra egyaránt utal, ezért van több ismerős dallam.

Ugyanígy, ugyanilyen célból ismétlődnek a sorozatban mondatok, helyzetek, beállítások, tárgyak, stb.”

Nem azért ismétlem meg, mert jó újra látni az írásomat, hanem azért, mert örülök, hogy végre valaki egyetért velem. Én is unom, hogy állandóan azt olvasom, hogy a zene remix, unalmas, stb.

A The War of the Worlds zenéje Williamstól szokatlanul visszafogott, Spielbergnek írt zenéi közül talán csak a Ryan közlegény megmentésével rokonítható; ez is koncepció (nem azért ilyen, mert állítólag három hét alatt készült - Goldsmith két hét alatt írta a Chinatownt, na és akkor mi van!?), és ez is jó, bár tény, hogy nem lehet rá táncolni…
0
2005. július 4., hétfő 17:52
Ezzel egyetértek. Az a zene úgy jó, ahogy van, és természetes, hogy fel KELLETT használni a korábbi témákat.
Az egyetlen apró gond ezzel ,hogy ugye nincs meg a sorozat zenei folyamatossága, mert az EP4-ből pl. full hiányzik az imperial march, meg klasszikus trilógiából úgy egyébként a témák egyharmada. De ez persze kikerülhetetlen volt. Én abszolút elégedett vagyok a Sithek zenéjével.
0
2005. július 4., hétfő 17:36
Furcsállom, hogy még senki nem jött rá, hogy a Sithek bosszújában azért volt sok ismert motívum, mivel ez egy szándékos művészi koncepció volt! Összefogni zenében egy kicsit az előtrilógiát, és a klasszikus trilógia zenéiből is betenni egy-kettőt! Williams ezt tisztelgésnek szánta az egész sorozat előtt, és ezzel is az egész saga szoros összekapcsolódását szándékozta erősíteni!
Erre fel, már másfél hónapja csak fikázást hallani, olvasni, hogy direkt nem írt újat, meg hogy elfogyott a "fílingje" meg egyéb ostobaságok. Williams van annyira nagy, és hiú, hogy nem csinál ilyen összecsapott munkát, amellyel egyébként az életművének jelentős részét kitevő muzsikáját gyalázta volna meg!
most posts by TM
0
2005. július 4., hétfő 16:50
"A "The Return to Boston" az egyik legjobb track szerintem a lemezről..."
ja, ami akkor szól, mikor a szeparatisták droidserege ráront a pajzs nélküli tripodra, ugye? huhhh...
Szerintem az egész zene borzasztóan gyenge.
0
2005. július 4., hétfő 12:40
IMHO Williamsnek már a könyökén jött ki Harry Potter. Ha ráért volna se vállalta volna el;)
0
2005. július 4., hétfő 12:38
A WOTW sajnos tényleg egy közepes zene Williamstől. Mesélik 3 hetet adott neki Spielberg. És igaz, ami igaz: a Sith dugig van az előző két film visszaköszönő témáival, ami a CD-n azért így nem érhető tetten. Főleg az Episode I-ból hallhatunk sok zenét újra. De azért van ott bőven új anyag is. De még az sem elég tematikus Williams korábbi műveihez képest.
0
2005. július 4., hétfő 2:57
Ezúttal is! :)
most posts by TM
0
2005. július 4., hétfő 1:36
Jah, igaz, a "Memoirs of a Geisha" rendezője Rob Marshall lesz, aki a "Chichago"-t is jegyezte. A "Vengeance" -nak pedig dec.23-án lesz a bemutatója remélem Spielberg ezúttal jó filmet csinál, annál is inkább mert a forgatókönyv Tony Kushner - az "Angyalok Amerikábant" irója -,  ill. Eric Roth - a "Forrest Gump" irója -, kezei közül kerül ki...Mindkettő dráma remélhetőleg Mr. Williams is formába lendül év végére.

Sajnos a Harry Potter 4. része már nem fért bele a Maestro idelyébe igy azt Patrick Doyle forja irni...
0
2005. július 4., hétfő 1:19
Ez komoly? Szerintem botrányosan gyenge zene (Williamshez képest meg különösen), film közben fel se tűnt, hogy volt, csak a jó kis tripod-hangeffektekre emlékszem így utólag, ami azért elég szomorú a zenére nézve! :)
0
2005. július 4., hétfő 1:03
Revenge of The Sith szerintem is messze tematikusabb zene mégha a tételek nagy része valóban szerepelt a prequel trilógia előző cd-in, mégis emiatt hallgathatóbb. WotW - érthetően -, inkább öszetettebb zene. A "The Return to Boston" az egyik legjobb track szerintem a lemezről...
Minden esetre a Maestro idén még két albummal jelentkezik, a Memoirs of a Geisha ill. a decemberi, Vengeance c. Spielberg fimhez !
0
2005. július 3., vasárnap 23:07
Nekem nem tetszett a Sithek bosszújának zenéje, de ízlések és pofonok ;)
0
2005. július 3., vasárnap 22:13
"A Sithek Bosszújához kreált nem túl sikeres kompozíció "
Pff. A Sith köröket ver erre a zenére.

"tud ő, ha akar"
Bocs de ezen csak röhögni tudok, hogy pont a Sith után írsz ilyet;)
0
2005. július 3., vasárnap 19:08
:-)))))
0
2005. július 3., vasárnap 19:08
Még nem, de kívülről egész jól néz ki... Lassan eljutok odáig is, hogy betegyem a lejátszóba... :) Addig is, kívülről gyönyörűen megalkotott lemez. :)))
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. július 3., vasárnap 19:06
Már meghallgattad? ;)
0
2005. július 3., vasárnap 19:04
Tanúsítom, tényleg jó lemez. :)
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. július 3., vasárnap 18:59
John Williams: War of the Worlds

John Williams megint alkotott! A Sithek Bosszújához kreált nem túl sikeres kompozíció után, ismét megmutatta, hogy azért tud ő, ha akar. ;)

A Világok Harcához készített score kifejezetten "kellemes". Abszolút nem idegesítő, és rendeben passzol a képi világhoz, kellően nyomasztó, sok mély hang dübörög a hangszórókból, dinamikus és félelmetes! Dobok, harsonák szólnak mindenhonnan, mintha a végítélet napja köszöntött volna ránk, és a hegedűk szintén megadják a kellemes alapzöngét.

Nekem nagyon bejött a lemez, csak ajánlani tudom.

(THX Tadam)
0
2005. július 3., vasárnap 18:54
;)
0
2005. július 3., vasárnap 18:48
Akkor érdekes ;)
0
2005. július 3., vasárnap 18:46
Érekes vagy nem érekes... Ez itt a kérdés... ;)
0
2005. július 3., vasárnap 18:38
Tadam! :)

Érekes egybeesés... ;)
0
2005. július 3., vasárnap 17:26
Hey, Angelus!

Tök érdekes... Nekem is megvan ez a 2 filmzene. Nem furcsa? ;)
0
2005. július 3., vasárnap 16:29
Bernard Herrmann: PSYCHO (Danny Elfmann - remake 1998)

Hátborzongató mestermű! :-) Ahogy egy Hitchcock filmhez illik, csak az lehet. Kemény és félelmetes, szinte életre kel a film, amikor az ember hallgatja. Az elején a logók, majd a csíkos főcím, Főnix - Arizóna... De nem kell ecsetelnem, hisz mindenki tudja ;)
A zene tökéletes ehhez a filmhez. Sok hegedű, és szinte a semmiből csap le a nézőre miközben a kockák peregnek a szeme előtt. Nagyon dinamikus, ütős még mai füllel hallgatva is. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a klasszikus művet.
0
2005. június 28., kedd 9:48
Nekem tetszett! :-)
0
2005. június 28., kedd 2:17
Ami éppen szól nálam:

Michael Andrews - Donnie Darko - Original Score

Nagyon kellemes főleg így éjszaka!
0