Keresés

FILMZENE

2004. február 21., szombat 17:49
ha ott játszik az LSO legközelebb, szívesen megyek! :)))
0
2004. február 21., szombat 14:50
Menj a fenébe! ;)
0
2004. február 21., szombat 7:07
mázlistaaaaaaaaaaa:))))))
0
2004. február 20., péntek 0:23
2004 február 17, kedd, 19:30

London, Barbican centre

Három izgatott magyar filmzene rajongó ácsorog az irdatlan épületkomplexum 3-as termének bejárata előtt. Ajtó nyílik, és belépünk a kánaánba. Az LSO vagy teljes nevén a London Symphony Orchestra előadóterme. Azé az zenekaré, amely az utóbbi 20-25 évben a legnagyobb filmsikerek zenéit játszotta fel, azé a zenekaré akivel a legnagyobb amerikai filmzeneszerzők dolgoznak, azé a zenekaré akit az egyik legjobbnak tartanak a világon.

Sajnos már tegnap óta tudjuk, hogy az ünnepelt, minden idők egyik legjobb és legelismertebb zeneszerzője, Jerry Goldsmith, betegsége miatt nem lehet jelen. Dirk Brossé lesz a karmester, akinek 2 napja volt, hogy a Mester helyére lépjen. Brossé a zürichi egyetem doktora, komponista.

Kialszanak fények,  megjelenik az együttes. Star Trek: The Motion Picture főtémával nyitnak. Nem akarok, meg nem is tudok nagy szavakat használni. Leírhatatlan élmény. Mindenféle keverés és hangosítás nélkül élőben hallani ezt a muzsikát.... csodálatos.

A "szekerek" után egy egyveleg következik a Mester Osar díjra jelölt zenéiből: The Sand Pebbles, Chinatown, Air Force One (huh.. a hideg is kirázott), Patch of Blue, Poltergeist, Papillon, Basic Instinct, The Wind and the Lion

Nem maradhat ki a repertoárból a legújabb darab sem: Looney Tunes: Back in Action, mely újabb remek bizonyítéka annak, hogy Goldsmith a vígjáték zenék területén is otthonosan mozog. (Mellesleg Joe Dante-val összesen 8 filmben működtek együtt)

Masada főtéma következik, mely egy 1981-es mini Tv sorozat. Már csak csak tátogni tudok, ez annyira gyönyörű :)

A háborús filmek zenéi közül a MacArthur és a Patton zenéit emelik ki, majd következik a Small Soldiers és a Gremlins. Még mindig nem fogtam fel, hogy hol vagyok...

Korai évek jönnek: TV sorozatok zenéiből egyveleg, melyek talán szebbek, összetettebbek és attraktívabbak mint sok mai mozifilm zenéje.

Vége... lenne, ha a közönség elengedné a zenekart. Vastaps! Jöjjön a ráadás. Supergirl főtéma! Meg merem kockáztatni, hogy jobb mint a Superman Main title (de betudható az elfogultságomnak is:)

A közönség továbbra sem enged, játszani kell!! Jön a Wild Rivers főtéma, majd ismét Supergirl. Vastaps és levonul a zenekar. Mellettem egy német úriember ül, aki szintén csak ezért az eseményért utazott ide. Még nem tértünk magunkhoz. Most azonnal kezdhetnék előlről és mégegyszer és mégegyszer...

Köszönöm neked Jerry Goldsmith ezt a varázslatos estét, melyhez foghatót még nem éltem meg.
0
2004. február 13., péntek 1:43
Jaj igen, igen én is erre akartam kilyukadni a TOS és a TNG nyitó zenéje a monlóg előtt - "The Space. The Final Frontier..." - nagyon hasonló. Ja amúgy a TNG a stáblistán ezt írják ki: Main title theme by Jerry Goldsmith Alexander Courage.
0
2004. február 12., csütörtök 20:13
A creditek a következők:
TOS: Alexander Courage
TMP: Jerry Goldsmith
TNG: kicsi Courage a legelején majd Goldsmith Star Trek témája a TMP-ből
ST.VIII.:    - "  -
ST.IX.:   - " -

Szal szerintem amiről azt hiszed, hogy lenyúlta azt valójában saját magától tette:)

0
2004. február 12., csütörtök 20:10
Most komolyan milyen hasonlóságot veszel te észre a TOS és a TMP zenéje közt? A régi TOS-os zene, női huhogással emlékszel? Köze nincs a TMP zenéjéhez. Van egy klasszikus nyitódallam a TOS zenéjéből, amit Goldsmith később összefűzött a saját Star Trek főtémájával, amit úgye először a TMP-hez szerzett. Az Inurrection-ben, a TNG-ben és a First Contac-ben is ezzel a nyitódallammal indul a zene, de aztán jön az ő témája. A TNG és a TMP még szép, hogy úgyanaz, mert ez Goldsmith Star Trek témája. Szóval továbbra is azt mondom semmit sem nyúlt le, figyelmesebben hallgasd;)
0
2004. február 12., csütörtök 15:17
Ja tényleg Fox-os kiadás, mindegy úgy se tudnám megvenni.
Azért ha meghallgatod a ST:TOS, ST:TMP, ST:TNG sorzatok/filmek főcímzenéjét fel lehet benne ismerni hasonlóságokat - mondjuk a ST:TMP és a ST:TNG főcímzenéje majdnem ugyanaz. A ST V., VIII., IX. főzenéje viszont megint más stílusú vagy inkább más dallamú... na mindegy nem kötözködni akarok.

Boldog születésnapot Jerry!
0
2004. február 12., csütörtök 9:12
tényleg nagyon megérdemelte volna, de sajna csak jelölték.
0
2004. február 12., csütörtök 9:08
Boldog születésnapot Jerry! :)
0
2004. február 12., csütörtök 9:07
Kedvencemről van szó (jövő kedden sutterrel már a koncertjén leszünk Londonban..hehe) szóval megjegyeznék pár dolgot:
-az album címe: Jerry Goldsmith at Fox. A Star Trek-eket a Paramountnál írta
-a Motion Picture főtémának semmi köze Courage ST témájához, ez Jerry 100%-os saját műve, később a First Contact-nél és az Insurrection-nál valóban a odaszőtte a Courage dallamokat főtémája elé
-az ST I. DVD audiokommentárjában elmondja, hogy ő lett volna az eredeti sorozat (TOS) zeneszerzője is, de akkoriban lekötötték más projektek. Ő már akkor is mozizeneszerző volt.

Boldgo születésnapot Jerry! :)
0
2004. február 12., csütörtök 7:58
még sok filmzenéjért megérdemelte volna az Oscar-t. :(
0
2004. február 12., csütörtök 2:42
Teljesen igazad van, Jim Kirk. Nem egészen így akartam megfogalmazni, hanem inkább úgy, hogy Jerry Goldsmith-ről elsőként mindig a ST:TMP főcímzenéje jutt eszembe amiért szerintem megérdemelte volna az Oscar-t.
0
2004. február 12., csütörtök 2:37
Ez szinte mind-mind igaz, és akkor ezt el is felejthetjük gyorsan:
"de nekem Jerry Goldsmith már mindig is a Star Trek főcímzenéjének az írója marad."

Hiszen nem ő az írója, Jerry csupán egy kicsit átalakította. :)
0
2004. február 12., csütörtök 2:27
Hát nem egészen, mert az eredeti '66-os sorozatnak a főcímzenéjét Alexander Courage írta ennek a mintájára - gondolom szándékosan - írta Jerry Goldsmith a '79-es Star Trek The Motion Picture főcímzenéjét. Plussz a Star Trek The Next Generation főcímzenéjét is ő írta ami tulajdonkép a ST:TMP "modernizált" változata.
0
2004. február 12., csütörtök 1:24
Igen? Nem is tudtam, hogy ő írta. Ez újdonság!
0
2004. február 11., szerda 23:59
Szuper kiadvány, Jerry Goldsmith a 2. kedvenc zeneíróm John Williams után. Csak azt nem értem, hogy maradhatott le a Star Trek The Motion Picture, First Contact és az Insurrection zenéje bár ott van a Planet of the Apes, a Chain Reaction meg a The Edge zenéje ami mind-mind nagyszerű de nekem Jerry Goldsmith már mindig is a Star Trek főcímzenéjének az írója marad.
0
2004. február 10., kedd 21:52
75 éves a Mester! Boldog születésnapot!

A Varese kiadó erre az alkalomra megjelentetett díszdoboza
0
2003. november 18., kedd 12:59
Azt hiszem igen, bár még én sem ismerem teljesen, egy munkáját hallottam:a Gongyuan 2000 nian főtémáját, de az q jó.
Ezt ismered: www.arksquare.com Itt temérdek japán score CD van, és most találtam Umebayashi-tól egy csomót, asszem megpróbálom az egyiket.
0
2003. november 18., kedd 12:52
Iszonyatosan szórakozott vagyok ma. Először a képet szúrom el, aztán a címet is rosszul írom. Helyesen: "Addict" (ahogy az a borítón is olvasható).
0
2003. november 18., kedd 12:44
Nem sajnos. Néztem milyen munkái vannak, de attól tartok még nem hallottam egyiket sem. Ezek szerint érdemes meghallgatni?
0
2003. november 18., kedd 12:29
derceto: ismersz egy Shigeru Umebayashi nevű zeneszerzőt?
0
2003. november 18., kedd 12:23
Tegnap jött:

フリクリ (FLCL) Soundtrack I. "Addicted"
KICA-518 King Records

Tempós J-Rock nagyrészt a Pillows nevű japán banda előadásában. Néha kicsit keményebb, néha kicsit poposabb, de végig nagyon jó! Ütős filmhez ütős zene. Yessssz :)))))
0
2003. november 18., kedd 12:22
Tegnap jött:

フリクリ (FLCL) Soundtrack I. "Addicted"
KICA-518 King Records

Tempós J-Rock nagyrészt a Pillows nevű japán banda előadásában. Néha kicsit keményebb, néha kicsit poposabb, de végig nagyon jó! Ütős filmhez ütős zene. Yessssz :)))))
0
2003. október 20., hétfő 19:18
Hi!
Sehol nem találom a Taxi 1-2 filmzenéjét! Tud valaki segíteni ez ügyben? Nem ragaszkodok bontatlan gyárihoz!
0