Semmi bajom sincs azzal, ha valakinek nem tetszik a Passió, csak az ellenérveid véreztek ezer sebből. Ha azt mondod, hogy neked nem jön át Jézus üzenete, akkor oké, nekem meg átjön, de nem emiatt írtam.
Sokkal inkább azért, mert csupa olyan érvet hoztál fel a film ellen, amiért nem Gibson a felelős, hanem a történelem, amennyiben hitelesnek ítéljük a Bibliát. Nehezményezted, hogy Jézus munkássága nem kapott elég szerepet. Ez igaz is, de egy "Krisztus szenvedése" című filmnek felróni, hogy Krisztus szenvedését mutatja be, hát...
A Bibliában nincs túl sok részlet a kereszthalálról, de a lényeg benne van, ráadásul rengeteg könyv írodott a rómaikról (így a kivégzési szokásaikról is), csak össze kell hozni a kettőt. Olyanok, mint a hídról ledobás, az átfordított kereszt, a kiroppantott váll persze nincsenek (emlékeim szerint) a Bibliában, az ilyen húzások miatt mondható a film hatásvadásznak.
"...Azok így feleltek: "Méltó a halálra" Azután szembe köpték, arcul ütötték, mások pedig bottal verték" - Máté 26,66
"... Felöltöztették bíborba, tövisből font koronát tettek a fejére, és elkezdték köszönteni: "Üdvözlégy, zsidók királya!" Nádszállal verték a fejét, leköpdösték, és térdhajtással hódoltak előtte" - Márk 15,17
A korbácsolásba meg vagy 5x belehalt volna, de volt egy kis könyvem a keresztrefeszítésről, amiben volt egy fejezet a korbácsnak is, és ott részletesen le volt írva, hogy akkoriban milyen úton-módon tuningolták fel a korbácsokat a nagyobb hatás kedvéért. Ezesetben megint csak össze kell hozni a kettőt, azaz tudjuk, hogy akkoriban mi volt a szokás, hozzávesszük a Bibliát, és kész, ennél közelebb úgyse kerülhetünk az igazsághoz. De azt a jelenetet szvsz a Sátán miatt túlozta el Gibson, aki kiírtotta még a maradék jóindulatot és józanságot is az ítéletvégrehajtókból.
Azt gondoltam, hogy Simonnal kapcsolatban képben vagy, csak azt nem értem, hogy miért kéred számon Gibson-tól a jellemfejlődést. Ebben akkor lenne ráció, ha Simon fiktív karakter lenne, így viszont ő is követi a Bibliában leírtakat. Egyébként szerintem igenis volt jellemfejlődés, hiszen a kezdeti kényszer után önként tiporja sárba a saját méltóságát, és vadállat módjára próbálja elüldözni a földön fekvő Krisztust rugdosó csőcseléket. Ha ez nem számít jellemzfejlődésnek, akkor semmi sem.
Az apostolokat is értem, csak már megint azt nem, hogy miért kellett volna bemutatnia az apostolokat egy olyan filmnek, ami Krisztus utolsó óráival foglalkozik. Egy hagyományos Krisztusos filmnél érthető reklamáció lenne, jelen esetben pont azokat az eseményeket látjuk, amik kapcsolatban álltak a kereszthalállal, ergo amivel a cím kecsegtet.
Tudom, hogy melyik Passióról beszélünk, és nem is azt írtam, hogy nincs benne a Hitetlen Tamásos rész, csak hogy nem emlékszem rá. Egyébként most be is raktam a lemezt, és próbáltam össze-vissza klikkelgetni, de továbbra sem találom az ominózus jelenetet. Nekem már azért is furcsa, mert azt a pár flashback-et leszámítva a film nem ugrál az időben, Tamás viszont azt vonta kétségbe, hogy tényleg a feltámadt Krisztus áll előtte, s csak utána hitte el, hogy átdughatta az ujját a szög utötte lyukon, a film viszont a feltámadással ér véget... De lehet, hogy igazad van, csak én kerültem el.