Keresés

Kétrétegű, írható dvd lemezek!

2004. november 30., kedd 15:53
Igen, az tény, hogy ég és föld a két minőség. A hdtv felbontáson már tényleg lehet számolgatni a hajszálakat :D

De ahogy XPress már mondotta, az emberek többnyire beérik a dvd minőséggel is, sőt, még sok is.

Az már egy másik dolog, hogy én nem érem be vele, meg valszeg Te is velem együtt váltani fogsz majd, ha bejön végre a HD-DVD meg a Blue Ray.

Azt mondjuk hozzátenném hogy szeptember óta a japcsiknál 3 kísérleti adó megy Ultra-HDTV-ben. Szóval a fejlődés sosem áll meg :DD Még be se fut nálunk a HDTV, lehet, máris elavult lesz :DD Szerintem azt kéne csinálni, hogyha a japcsiknál befut a dolog, rögtön az ultrára ugrani :DD Végülis mit szenvedjünk a gagyi HDTV-vel?!?! :DDD Jól érzed, hogy ezt egy kicsit irónikusnak szántam de nem véletlenül. Bevallom őszintén nemtom, váltsak-e majd vagy várjam-e majd a jobbat. Végülis valahol majd meg kell húzni a határt a minőségben, mert csak a pénztárcánk bánja a végét. Ez olyan, mint a PC-fejlesztés. Minden héten vehetnél egy újabb hardwaret, ha naprakész akarnál maradni. Itt ugyanez van, ultra után majd jön a superultra, vagy mittudomén. Szerintem én mindenképpen váltani fogok néhány éven belül valamelyikre, na de nem mindenki olyan minőségbuzi, mint én :DDD
0
2004. november 30., kedd 13:13
Hát elég érdekesen közelíted meg a dolgokat, ha a szemellenzőt levennéd még érdekesebb felfedezéseket tehetnél.
1) Színek száma: 256 után jön a 65536 (=256^2), majd a 16,78M (=256^3). Namost felénk még egy crt monitoron is ocsmány egy hicolorban (gyk: 65536) renderelt kép, nem is beszélve az lcd-ről. ==> A truecolor (16,78M) minimum követelmény. A fölött már tényleg nem sok értelme van a dolognak, ahogy ezt nem is nagyon erőltetik.
2) monitor mérete: ha egyszer tök véletlenül egy gépészeti szoftver eléd kerül, és neadjisten még a bejelentkező képnél is tovább jutsz, esetleg komolyabban foglalkozol vele, akkor rájönnél, hogy nincs jelenleg a piacon akkora monitor (ezalatt a felbontást is értem), ami elég lenne a normális munkához. De a komolyabb grafikai felhasználók se azért veszik magukat körül 5 monitorral, mert menők akarnak lenni, kell a munkájukhoz. És ez így még mindig csak kényszermegoldás.

Egyezzünk ki abban, hogy ezek baromi rossz példák voltak.

Én már láttam pár HR-HDTV filmet. Elsőre nem tudtam, hogy az, csak azt láttam, hogy baromi jó a képminőség. Utánna esett le, hogy a felbontása 960x5..valami volt. LCD-n a dvd képe ocsmány ahhoz képest. Sajna HR plazmán még nem sikerült csekkolni, de szerintem ott is lesz ’némi’ különbség. Még az 1024x768-as felbontású projektor is új erőre kapott tőle.
Érdemes lenne megnézned...
0
2004. november 30., kedd 10:20
1etértünk
0
2004. november 30., kedd 4:44
Persze, persze, csak akkor most az emberi tényező mellet meg kell említeni a technikai-üzletit is.
Azt természetesnek tartom, hogy a DVD adta kereteket kiaknázák, de egy új technológia behozása ami elméletileg kiszorítja a másikat(és az ember számára a különbség minimális) nos az már más eset. Volt itt már pár technikai probálkozás, ami aztán szépen elbukott.
Azért nem két fillér ilyet változást megvalósítani és amig a VHS és a DVD között hatalmas minőségi különbség volt, addig (az ember számára!) a DVD és Blue ray között már nem lesz akkora. Szóval nagyon meg kell gondolni annak a cégnek aki bepróbálkozik.
A monitorok a TFT-ig lényegében az első néhány millós szinű monitor hoz képest 1-2% fejlődött és ez nem véletlen.
0
2004. november 30., kedd 3:59
Hát azért szerintem még lehetne úgy javítani a minőségen, hogy ne lépje túl az emberi érzékszervek képességeit. És nem kell hozzá sasszem sem.
És egész biztosan kitalálnak még valami újdonságot, ami miatt jobb ha már nem az elavult DVD-ket vesszük meg. Még a DVDkben is van olyan lehetőség, ami nincs teljesen kiaknázva. De én is sajnálnám "kidobni" a filmeket...
Monitor: az újabbakk szebbek, egészségesebb a használatuk, kényelmesebbek kisebbek. Ez nem olyan látványos, de nagyonis kellemes fejlődés.
0
2004. november 30., kedd 2:46
Az ehhez hasonló témáknál az a legföbb hibe, hogy sokan nem veszik figyelembe az emberi tényezőt.
Anno én még a DVD korszak elött elkeztem hanyagolni a VHS, mert már hülyét kaptam az állandó tekeréstő, szallag szakadástól és az elkerülhetetlen minőség romlástól.
A VHS nem használta ki azt a atrtományt amit az emberi (biológia) igény támaszt.
A DVD viszont meghaladja azt. A DVD egyszerüen minőségben túl lépi az emberi érzék szerveket így a tovább minőség emelés inkább presztizs mint igény kérdése.

Példának tudnám, hozni a monitort.
A mikor 256 színnél tarottunk az kevés volt, de miután millós szintet ért el a szinek száma már mindegy volt, hogy 5 vagy 10 millió. Az emberi szemnek tökmindegy volt.
Ha bele gondolunk a TFT monitorokig nem is volt nagy változás.
És itt is sokan nem azért választják a TFT mert milyen jó minőség hanem cégeknél inkább a méret a névadó.
A mi cégünknél több száz gép van és folyamatosan cserélik a monitorokat, mert jobban elfér az író asztalon.

Most az, hogy egy film DVD van vagy blue ray DVD az tök mindegy mert halandó nem tesz különbséget közte. (hacsak nem sas volt az egyik rokonunk) :)
0
2004. november 30., kedd 0:15
alfa:

azért nem láttál, mert csöppet csúszik a műsor. Először szépen kiárusítják a sima plazmákat, azok vannak most 400 körül. De a hd-plazma is lement nagyon, 5ről 1 millára esett máris az ára (és ez a pana).
Jövőre már látni fogsz fél milla alatt hd-t is :DD
0
2004. november 30., kedd 0:10
Én most végigolvastam Kiga és XPress beírásait a fórumba, és többnyire mindkettő nézettel egyetértek valamilyen szinten.

De viszont egy dolgot azért megjegyeznék, mivel mindenki arról beszél, hogy a magyarok így és úgy erkölcsileg, meg a tévében a hírekben is azt hallani, hogy a kalózkodás melegágya, meg ilyenek.

Na de arról senki sem beszél, hogy a legjobb hackeket és patcheket pont az említett svédek és a hollandok csinálják. Láttam már magyar töréseket is, de az esetek többségében olyan bugosak voltak, hogy csak na, lásd settlers 4 pl.
A Sony kijött anno a bombabisztos másolásvédelmével, amire nemtom hány millát költött (ez audio cd esetében volt) és jó, a holland hacker gyereknek nem 1 nap, hanem 2 nap kellett, hogy feltörje, és megossza a megoldást a nagyérdemüvel. És szemben a magyar kamerás felvételekkel (lásd pl. a neten nemrég minden warezen fent volt a terminal, és a képe hogy is mondjam hagy némi kivánnivalót maga után, a kép 1/3-a volt a film, az is ferdén, iszonyat), a franciák csinálják a minőségi kamerás felvételeket a mozikban. Szóval nem értem, miért mindig a magyarokat szapulják. Mert mindenki csinálja, tény ők színvonalasabban.

És ha már a fórum címénél tartunk, egy fontos info:
Az írott dual lemez rétegváltáskor nem akad meg, míg a gyáriak sok esetben igen. Ez szerintem eléggé gáz.

Még tudnék sok mindent írni, de ezt már előttem más is leírta (külföld olcsóbb (néha nem fele, hanem negyede!!!), +dts, jobb kép, hazai kiadások többnyire gagyik, stb.). Bevallom, csalódtam a hazai kiadásokban anno, és a legtöbb filmet kint veszem (idehaza csak a "mega-kiadásokat"), majd megcsinálom felirattal vagy szinkkel, de ez azt hiszem, érthető, végülis nem mindenki beszél angolul a családban. De ez nem jelenti azt, hogy most a duál bejövetelével nem veszek filmeket. Eddig is vettem, ezután is fogok, remélhetőleg tömeges méretekben :DDD

A hdtvről annyit, hogy idehaza lehet, gyorsan elterjed, de lehet, hogy nem. Én nem merek nyilatkozni erről akkor, amikor idehaza 4:3-ban bámulom a műsort, odakint meg 6.1-es hanggal megy egy szimpla sorozat. Mondjuk állítólag ez a kísérleti digitális műsor egész jó, de tény köze sincs még a hdtvhez.

Aki meg még nem látott wideos műsort itthon (valaki mintha írta volna), az kapcsoljon a tcm-re ott sok úgy megy. Widescreen telibe, szépen összehúzva vízszintben. Igaz, nem magyar csatorna, de legalább fogni lehet :DD
0
2004. november 9., kedd 18:07
a vhs-ről dvd-re és dvd-ről hd-dvd-re vagy blue-ray-re történő ugrás messze nem ugyanaz. vhs és a dvd között hatalmas szakadék van, míg az utóbbiak között már messze nem akkora. vagy ha van is, azt egy normál tévén úgysem látod. hd-dvd szabvány kiaknázására képes megjelenítők elterjedése még nagyon messze van. egyelőre nem félek attók, hogy kukázhatom a dvd gyűjtemény. sőt, a nagyobb részét valszeg soha nem is fogom.
0
2004. november 9., kedd 14:43
A gond ott van, hogy sajnos vannak a "dvdkonzervatívak", akik most azt mondják, hogy maradunk a DVD-nél örökre! Én is ebbe a csoportba tartozom! Én kb. 96 körül olvastam a DVD formátumról, miszerint ez a formátum filmek, műsorok digitalizálására, számítógépen (!) jobb minőségben való megtekintésére alkalmazható! Azt mondtam magamban: na bumm... minek... én örökre maradok a jól bevált kazettáknál (anno a bakelit lemezekre is ezt mondtam), és most a DVD gyűjteményem majd' 180 darabos! Ezzel azt érzékeltettem, hogy akik most örök házasságot fogadtak a DVD formátummal, jövőre halálosan beleszeretnek a HD-DVD-be! Sajnos a DVD-től való válást nagyban elősegíti a dual layer lemezek írható változata!
0
2004. november 9., kedd 11:14
" az ember legfőbb érzékszerve a szem, sokkal érzékenyebb a hallásnál."

Nos, én ezt pont fordítva tudom. Az ember hallásának érzékenysége megközelíti a laboratóriumi eszközök érzékenységét (ne keverjük össze az érzékenységet a hallható frekvenciatartománnyal, a kettő nem ugyanaz). A baj csak az, hogy az ember nem igazán használja ki a hallásának eme rendkívüli érzékenységét mostanság. Márpedig amit az ember nem használ, az a része valamelyest "kikapcsol" egy idő után. És csupa rossz minőségű hangot hallunk: tévé, mobiltelefon, mp3, disco, stb... Ehhez is hozzá vagyunk szokva. Szinte az egyetlen nem szintetikus hang amit hallunk, az egymás beszéde, de azt is ritkábban. A másik az állandó zaj. Próbáljatok meg eltölteni egy napot úgy, hogy időnként felméritek milyen zajokat hallotok. Főleg városban. A hallás ehhez alkalmazkodik, és kiszűri a zaj nagy részét. Sajnos egy idő után a zenében is kiszűr dolgokat, és bizonyos jelszint alatti változásokat már nem is érzékel.
A hallás is olyan, mint a kéz, ha egy dolgot betanul, azt nagyon ügyesen tudja csinálni (zaj kiszűrése), de amit nem gyakorol, abban ügyetlen lesz ("fülelés"). Egy vak embernél is visszafejlődik a látás az agyban is.

A szem érzékenységét átlagemberként ellenben nap mint nap kihasználjuk, tréningeljük.
0
2004. november 9., kedd 10:20
pedig most úgy néz ki, hogy a blue-ray lesz a befutó..
0
2004. november 9., kedd 8:55
Nekem nagyon szimpatikus Kiga hozzáállása a dolgokhoz, nem szabad a technika fejlődését hátráltatni, másrészt ebbe amúgy sincs beleszólásunk.

A cd vs dvd-audio hoz annyit, hogy az ember legfőbb érzékszerve a szem, sokkal érzékenyebb a hallásnál. Míg az mp3 és cd között sokat lehet észre se veszik a különbséget, addig a felbontás 4xesre növését mindenki meglátja, nézzük csak a rohamosan fejlődő digikamera üzletet. Az emberek nem azért vesznek több megapixeles kamerákat mert nem látják a különbséget. Tehát a hangnál elértünk arra a szintre ami az átlagember érzékelését kimeríti, de a képnél még messze nem.

És azt se felejtsük el, hogy a hddvd simán kompatibilis lesz a dvdvel (nem úgy mint a vhs), így aki új lejátszót vesz majd lehet megveszi a hdset, holott még egy filmje és megjelenítője se lesz hozzá. Vagy ti egyszerre vettetek mindent?

Épp ezért szerintem a hddvdnek óriási előnye van a bluerayjel szemben. Be kell látni, itt már nem a semmiről indulunk mint a vhs vs beta idelyén, az emberek nem akarják majd kidobni már meglévő lemezeiket.

Én azt remélem, egyszer majd lesz egy olyan hordozó, amire felviszik a filmet eredeti méretben(ha full frame akkor abban), és választható lesz hogy ki milyen arányban nézi. Ezenkívül persze a méret a maximális lesz (kb 8-12 Megapixel a kisfilmnél, szóval még nagyon messze van...) És mondjuk rajta lesz az összes B-roll is a lemezen :) Na jó, lehet hogy ez csak a holovetítők(mint a különvéleményben, hmm nincs is olyan nagyon nagyon messze) korszakéban lesz, de szeretném megélni.
0
2004. október 15., péntek 18:02
Visszaolvastam a topicban és megakadt a szemem Kiga "jóslatán". A francba, ma voltam az egyik MM-ban és nem találtam 350-500e között egy HDTV plazmát sem.
Na mindegy, végül is van még 2 hét, bármi megtörténhet addig...  ;-)
0
2004. október 15., péntek 17:28
abban az esetben nem illegális, ha be tudod mutatni mellette az eredeti példányt
0
2004. október 15., péntek 15:36
nem feltétlenül illegális...

ha hologrammos dvd-re írod, saját részre, és nem adod másnak még kölcsönbe sem oda a másolatot akkor saját magadnak akár 500 biztonsági másolatot is csinálhatsz....

LG GSA-4120 B  13e-ért vettem, és már az is dula layeres
0
2004. október 1., péntek 18:19
Lehet csak illegális. :]
0
2004. október 1., péntek 18:11
Milyen árban van egy ilyen lemez?
Kétrétegű íróval kétrétegű lemezre le lehet másolni egy bolti DVD-t, mintha CD-t másolnék?
0
2004. szeptember 23., csütörtök 19:04
truck:

Az csak egy rémhír volt, mivel április 1.-én íródott.

Nekem már volt a kezemben DVD+R DL (Verbatim), csak éppen aranyáron adják, úgyhogy nem vettem.

Mikey-Soft
0
2004. szeptember 23., csütörtök 3:15
semmi. több mint fél éve lehet kapni írható DL lemezeket, és már 22 ezerért hozzád vágnak egy DL írót..
0
2004. szeptember 23., csütörtök 1:32
valahol azt olvastam (asszem a dvdcenteren), hogy a dvdforum (mi is az) úgy döntött, hogy nem dobják piacra a kétrétegű írható dvdket (érthető okokból). igaz ez elég régen volt. ezzel akkor most mi van?
0
2004. szeptember 14., kedd 2:18
"....aztán azok, akik a felszínen vagy kicsit feljebb tartják magukat..."
Nos hívatalosan ez a közép osztály.
Most ezt helyi viszonyokban kell nézni, nem pedig az amerikaival kell összehasonlítani.

Kiga:
Hát pont ez a lényeg! Hiába jobb és olcsóbb a CD, de ugye még kapható a szalagos hangkazetta és a sok lejátszóban még mindig ott a kazettás rész. van még rá igény mert sokan letolják, hogy a CD milyen jó.
A tekörnyezetedben valószinüleg atöbbség rendelkezik CD íróval így egyszerübb a CD, de az ország lakoságának jó 50-70% ha másolni akar csak a szalagos megoldás marad.
0
2004. szeptember 10., péntek 11:18
nincs még 2 rétegű lemez ilyen olcsón.. az általam hallott legolcsóbb ár, olyan 2000-2200 körül mozgott
0
2004. szeptember 10., péntek 11:05
Egyenes az út a kétrétegű írható DVD elterjedése előtt.
íróval már találkoztam árlistákon, és pl a pioneer 107 és 108 között nettó 5ezer forint a difi. Egyik ismerősöm ismerőse meg valami 240-et emlegetett a 2rétegű princoval kapcsolatban. (Azért a princot írom mert aki kalózkodik, gondolom az általában a legolcsóbb lemezre és nagy haszonnal dolgozik.)

Ahogy az korábban elhangzott, a házi videókhoz az átlagfelhasználó úgyis megveszi a jobb minőségű lemezt ami jelen esetben biztos lesz vagy 600-900Ft.
0
2004. szeptember 10., péntek 10:02
SZVSZ olyan, hogy 'többséget alkotó középosztály' Mo.-on már régóta nem létezik.
Vannak a nagyon szegények, aztán azok, akik a felszínen vagy kicsit feljebb tartják magukat, meg egy szűkebb tehetős réteg...
0