Érdekes adalék mindehhez, hogy míg itt a világ innenső felén azért ekézik a filmkészítőket, mert ázsiai színészekkel (is) dolgoznak - erről egyébként Gareth Edwards teljesen korrekt és logikus magyarázattal szolgált
"Tudatosan válogattunk ilyen különböző karaktereket. Hiszen a Star Wars olyan változatos - sétáló szőnyegeik és droidjaik vannak. Olyan változatos, mint még soha. De mi történt, mielőtt mindez létrejött? Mint tudjátok, van a Star Wars, mi pedig bemutattuk, hogy mi történt előtte. Tehát mit csinálunk? Az egyik, hogy megnézzük, mik azok a dolgok, amik hatással voltak George-ra [Lucas], és hogy azok képesek-e különböző irányba ágazni. Az egyik legfontosabb, ami inspirálta őt, az Kuroszava Rejtett erődje. Két karakterhez különösen onnan merített ihletet, C-3PO-hoz és R2D2-hoz, ők voltak azok a japán rabszolgák, akik egész végig veszekednek. Arra gondoltam, miért nem csináljuk mi is ezt, csak robotok nélkül? Így elkezdtem tervezni Baze és Chirrut karatereit. Jó érzés volt ázsiai karaktereket a Star Wars világában tudni."
- addig ugyanezen ázsiai színészeket a hazai vizeken saját közönségük, szakíróik kritizálják, amiért a korábbi hollywoodi mainstream-ellenes hozzáállásuk dacára mégis szerepet vállaltak az egyik leghollywoodibb, legmainstream-esebb világában. Erre mindketten azzal feleltek, hogy a gyermekeik nyomásának nem tudtak ellenállni és ez valahol szerintem egy tök jópofa dolog, egyben a Star Wars mindent átható erejét is mutatja. :)