Kedves Mozgul!
Sajnos manapság valóban nem készülnek - nem készülhetnek - olyan jó szinkronok mint régen, és ennek egyetlen oka van: a pénz!
Míg régebben egyetlen televíziónak és egyetlen moziforgalmazónak dolgozott egyetlen szinkronstúdió, addig ma több tucat tévétársaságnak, videó- és moziforgalmazónak dolgozik több tucat szinkronstúdió. Természetesen a filmek száma is a sokszorosára nőtt, nagy az árverseny a szinkronstúdiók között, és - sajnos - a piac nem akkora, hogy egy drágább szinkront ki lehessen gazdálkodni.
Természetesen van mód arra, hogy neves színészeket szerződtessenek, arra is van elméleti lehetőség, hogy egy nap helyett egy hétig készüljön egy szinkron. Ez utóbbi esetben lenne alkalom arra, hogy a színészek megnézzék a filmet (néha csak azt a néhány jelenetet látják, amit ők szinkronizálnak és akkor, amikor már a szöveget kell mondaniuk), lenne lehetőség próbára, illetve a hibák javítására stb.
Ki lehet számítani, hogy egy szinkronstúdió egy hetes költsége, a színészek, szinkronrendezők, hangmérnökök gázsija mennyi lenne, és ezt az összeget el kellene osztani egy magyarországon átlagosan egy címből eladható DVD darabszámmal (egy közepes filmből jó, ha 2-3000 darab elfogy, egy Karib-tenger kalózaiból talán 4-5000 kópiát elad idehaza a kiadó). Egy "klasszikus" minőségi szinkron könnyen megdobhatja egy kiadvány árát 500-1000 forinttal példányonként. Ez persze csak azt eredményezné, hogy még kevesebben vásárolnának legális DVD-t és még többen kalózkodnának.
Jómagam is láttam/hallottam a Karib-tenger kalózai DVD-t, én sem estem hanyatt a szinkron minőségétől, de sajnos nem szabad elfelejteni azt, hogy akármilyen nagy és - külföldön - sikeres filmről van szó, a szinkron mégis csak az igen-igen pici videós/DVD-s piacra készült, abból a költségvetésből, ami egy mozis bemutatónak csupán töredéke.
Jómagam azt vallom, hogy a szinkron soha nem pótolhatja az eredeti hangot, viszont családi filmek esetében elengedhetetlen. Aki annyira érzékeny az autentikusságra, hogy zavarják a szinkronban található hibák, tökéletlenségek, annak megadatik a lehetőség, hogy az eredeti hanggal élvezze a filmet, akik pedig nem akadnak fenn az ilyen hiányosságokon (megkockáztatom, hogy az emberek 99%-a ilyen), azok észre sem veszik, hogy bármi probléma lenne a szinkronnal. A Karib-tenger kalózainál már azt pozitívnak tartom, hogy került rá szinkron. Valódi családi filmről van szó, és még egyik gyerekem sem panaszkodott amiatt, mert nem tökéletes a magyar szinkronszínész játéka. Be kell látnunk, hogy a szinkron egyfajta extra, aminek akkor is örülnünk kell, ha a minőségével nem vagyunk elégedettek. Olyan, hogy tökéletes szinkron nem is létezik.