Elég régen néztem be ebbe a fórumba, így bocs, hogy csak most jön a válasz, de azért:
SPOILEREK!!!
1.: Igazából én úgy fogtam fel, hogy a füst a szigetre került emberek elkövetett bűneinek kivetülése, ami annak köszönheti létét, hogy Jacob a makulátlan tisztaságú Fénybe taszította bűnbe esett testvérét, ezzel "bemocskolva" addigi tisztaságát. Ezzel szabadította ki a Fény árnyékát, annak ellenpólusát, ami kezdetben Jacob bűnéből táplálkozott, majd a később a szigetre kerültekéből. Az, hogy végül alakot tudott ölteni, azt a szigeten tartózkodók, illetve azok bűneinek számával lehet magyarázni (az, hogy miért Locke-ot választja, már kiderül az utolsó évadból).
2.: A záró évadban az alternatív valóság igazából afféle purgatóriumba történő eljutásnak kell felfogni, amelynek végén az egész csoport együtt ment a Mennyországba. Én úgy építettem fel magamban, hogy az alternatív események azután kezdődnek, hogy a szigetről repülővel kijutott túlélők közül az utolsó is meghalt (erre utal a Jack és az apja közti utolsó párbeszéd is, melyben Christian így fogalmaz: "Mindenki meghalt. Ki előbb, ki utóbb/később.")
Szerintem utána a repülő utasainak lelke úgymond visszakerült a repülőre, ahol ezúttal sikeresen landoltak a LAX-en, majd leszállás után mindenki ment tovább a maga útján. Ennek az útnak a végállomása a Mennyország, ahová a templomból, együtt lépnek át, miután az összes (fontosabb, és általunk ismert) lélek egybegyűlt.
3.: A fekete ruhás fickót felfoghatjuk a sziget első gonoszának, míg Jacob épp az ő ellentéte, a jó. Persze Jacob testvére sem született rossznak (bár ebben nem vagyok biztos), csak mindig másodikként volt kezelve, és valahogy mindig kevésbé kötődött az édesanyjának gondolt asszonyhoz. Amikor kiderül az igazság anyjukról, bűnbe esik, ami (bármennyire is jogos volt) bűnössé, rosszá teszi, megfejelve azzal, hogy testvérét is olyan dologra hajtja (az ominózus fénybe taszítás), ami az ő tisztaságát is megmételyezi (rég láttam, így ebben nem vagyok biztos, de talán ezért is van, hogy Jacob nem öregszik, ez az ő büntetése, azért, amit a testvérével, és a Fénnyel tett). Jacob testvére tehát egyszerre a Sziget rossz oldala, és némiképp pont emiatt az első, a Sziget által követelt áldozat is.
Lehet, hogy LOST-rajongó vagyok? :D