Az utolsó mondathoz annyit, hogy erre van külön lehetőség, a "-1", ami gondolom egy külön utólagos ellenőrzés lesz. Én sajnálnám, ha csak az egymás iránti ellenszenvük miatt mennének a levesbe az egész írásaik.
Azt, hogy én mi alapján értékelek, jóval lejjebb nagyjából már leírtam. Ezúttal csak röviden.
Automatikus egypontos:
- anyázás, személyeskedés (és ebbe beletartozik az is, aki nem a filmet, hanem a filmen keresztül annak nézőit minősíti ("Akinek ez nem tetszik, az nézze az agyatlan transzformerst", "hülye csitriknek való fos" és társai);
- durva spoilerezés (mondjuk leírni egy film végét, csavarjait, pusztán tartalmi leírást adni);
- más bolt kínálatának, árainak promózása, de volt már olyan is, aki matematikailag levezette, miért nem érdemes egyáltalán itt vásárolni.
- tweet a filmről ("Király!", "Atomdurva!", "Legnagyobb kedvencem!", "Fos!" és társaik.
Innentől nálam kb. minden értelmes, a film pozitívumait/negatívumait bemutató összetett mondatonként jár egy pont, nagyjából hatos pontszámig. Lehet körítésnek személyes élmény, korábbi filmekre, az alkotók egyéb munkáira utalás, bármi, de elsődleges szempont, hogy magát a kiadványt mennyire jól mutatja be. Volt már olyan, aki kisregényt írt, de mert az adott kiadványra csak egy bekezdést szánt, ezért 5 ponttal engedtem útjára. Hogy ezen belül mennyire foglalkozik a filmmel ill. magával a DVD-vel, az nem számít, nyilván van, akinek a rendszer, amin otthon a filmeket nézi, nem teszi lehetővé a kép- és hangminőség bemutatását (pl.: én)
7-8 pontos az nekem, ami már némi strukturálást is mutat, nem csak egy betűleves, amiből nekem kell kihámozni a lényeget. Vagyis a hasznos gondolatok mellé jön némi nyelvtan, hossz és tagolás.
9-10 pont egy részletgazdag, élményszerű (minél kevésbé spoileres!) beszámoló a filmről, vagy egy kevésbé alapos írás a filmről, viszont ezt ellensúlyozza a kiadványról írtakkal, részleteiben kitérve a kép-, és hangminőségre, az extrák bemutatására, stb.
A legfontosabb kérdés pedig: "Idetévedő, potenciális vevőként mennyiben segítene nekem eldönteni az írás, hogy érdemes-e megnéznem ezt a filmet, érdekelne-e egyáltalán, illetve hogy a kiadvány mennyire felelne meg az igényeimnek?"