Keresés

Az embervadász (MIRAX kiadás) (DVD)

2016. december 15., csütörtök 18:50
Gondoltam, ezt még ideírom:

Ezen a dvd-n -akár a régebbi Legendák klubja-kiadáson is- nem az eredeti moziverzió, hanem a film 2001-es, úgynevezett "Hybrid-cut"-változata található: ez a vágás tartalmaz egy-két jelenetet a rendezői változatból (pl. a hotelban játszódó rész Will és felesége közt), de viszont kihagy részeket, melyek az eredeti mozis vágásban megtalálhatóak (pl. Graham arról beszél Crawfordnak, hogy sejtése szerint a Csorbafogú a gyerekkorában elszenvedett rossz bánásmód miatt vált gyilkossá)!

Hát érdekes ez is...
0
2016. szeptember 13., kedd 0:03
Igen, sejtettem :P
Szívesen :)
0
2016. szeptember 12., hétfő 23:47
De sok dícsérő szót kapok én mostanában. Kösz, srácok! :))
0
2016. szeptember 12., hétfő 23:44
Ha nem baj, email címet nem adnék, viszont beszélgethetünk valamikor majd itt, az Xpress fórum "Chat"-topikjában, rendben?
Amúgy kösz, hogy olvasol! S igen, hát van egy stílusom! :)
De tényleg, ne offoljunk már tovább itten...
0
2016. szeptember 12., hétfő 23:42
Ne akard már kisajátítani az első embert aki hosszú idő óta végre pörgeti a fórumot :D Egyébként meg nem offolás ha a filmről beszéltek egy topikban...
0
2016. szeptember 12., hétfő 22:27
Kérhetek egy e-mail címet? Szívesen beszélgetek filmekről veled, ha gondolod, mert szoktam olvasni a kritikáidat és, hát meg van a sajátos véleményed :D
Ne a topikot offoljuk össze :P
0
2016. szeptember 12., hétfő 21:48
...mivel, hamarosan neki ülök ennek a filmnek (most tekintem meg ezt a mozit már harmadjára... nem, nem egymás után :) ). Bírom a hangulatát, stílusát nagyon!
0
2016. szeptember 12., hétfő 21:37
Már nem! :)
0
2016. szeptember 12., hétfő 21:12
OFF:

Te tényleg nagyon unatkozol :D
0
2016. szeptember 12., hétfő 20:27
Ahogy átolvastam irományom mostan unalmamban, kiderült: számomra majdnem minden, s mindenki "remek" ebben a filmben... Hát azt mondom: ez így is van, sőt találóbb jelző lenne -a mozira és e három aktorra is- itt az, hogy "nagyszerű"!!
0
2016. augusztus 8., hétfő 23:28
"Jack Crawford szerepében szerintem Denis Farina volt a legjobb, hiába volt ő Scott Glenn és Harvey Keitel is." -Magam is így gondolom!

"A "trilógiában" szereplő Frankie Faison (Barney ápoló) szerepelt az Embervadászban is ám mint egy rendőr!" -Úgy van! Ezt én is kiszúrtam még akkor. Faisont különben én Chris Rock Mennyé má című filmjéből ismertem csak addig.
0
2016. augusztus 8., hétfő 22:49
Köszönöm, kolléga!

Én úgy vagyok a filmmel, hogy még véletlenül se viszonyítom, rokonítom a Bárányok hallgatnakhoz, sem a többi Hopkins főszereplésével később forgatott Hannibal T. Harris-adaptációhoz(amik közül, beismerem, a Hannibalt -itt Julianne Moore játssza Claricet már -még nem is láttam), nem azért, mert itt Brian Cox van Lecter...bocsesz, Lecktor szerepében, hanem mert, mint írtam, számomra ez egy Michael Mann-fajta zsaru-mozi, mint a Szemtől szemben is (bár a kettő -már csak a keltezésük évszáma miatt is-nem egy súlycsoport)!


Jav.: "...a pocsék dr.Lecteren(Lecktor-on) át..."
és a Csorbafogú sorozatgyilkos a filmben, nem csak sima gyilkos.
0
2016. augusztus 8., hétfő 22:19
Nagyszerű írás! Régóta halogatom a Vörös sárkányt és A bárányok hallgatnak könyveket, pedig amikor 2002 körül olvastam a Hannibal-t, valósággal faltam a lapokat :D Hagyj szabadjon egy kis kitérőt is tennem eme film méltatása előtt, hogy hogyan is találkoztam először Lecter-rel.

Első alkalommal a Hannibal c. filmben találkoztam vele (2001 júniusában megbabonázott a Cinema aktuális számának a címlapja egy nyári táboros üdülés alatt, úgyhogy megvettem az újságot és azonnal látni akartam a filmet), utána jött csak a Bárányok (kölcsönzésből) és a Vörös sárkány (mozi). A Hannibal-t csak VHS-en láttam először de ha emlékezetem nem csal meg, 2002 karácsonyán kaptam meg a dupla lemezes dvd-t (szép ajándék egy 15 éves kölöknek :D). Akkor már túl voltam persze a korábbi részeken is, a Vörös sárkány külön nagy élmény volt, mert teljesen egyedül, felnőtt kísérő nélkül láttam moziban :D

Akkoriban már ment a CSI: A helyszínelők, és mint kiderült, az ottani kedvencem, William L. Petersen volt a főszereplője egy rég elfeledett Lecter adaptációnak. Mivel nem Hopkins volt benne, korábban nem is érdekelt. Szerencse, hogy végül megvettem a dvd-t és láttam a filmet, mert nagyon tetszett, még ha teljesen el is tért a Vörös sárkány filmtől, de a hangulata és Petersen valamint Farina játéka telitalálat volt. Jack Crawford szerepében szerintem Denis Farina volt a legjobb, hiába volt ő Scott Glenn és Harvey Keitel is.

A Hannibal sorozat meg... teljesen más tészta. Döbbenetesen jó, és Mads-nek sikerült elérnie, hogy Lecter-ről már nem is feltétlen Hopkins jut eszembe először, de Darcy lett a No. 1 Graham is számomra.

Egy kis érdekesség: A "trilógiában" szereplő Frankie Faison (Barney ápoló) szerepelt az Embervadászban is ám mint egy rendőr! Így ő az egyetlen, aki mind a 4 filmben megfordult. És állítólag, bár ezt én is csak olvastam egyszer valahol, forrást nem találok azóta se, de Fincher-t ez a film inspirálta a Hetedik készítése során.
0
2016. augusztus 8., hétfő 21:33
Manhunter/Embervadász 1986*
*Nem, nem... ez a mozifilm nem azonos a szintén abban az évben kijött Michael Dudikoff-filmmel, a Lőj a vadászra! cíművel, amit én mellesleg szintén nagyra tartok (és amit a címük miatt eme filmmel egy kis ideig össze is kevertem a memóriámban...).

AZ EMBERVADÁSZ

1. Film és könyv

Azt olvastam(nemrég itt az Xpress-szen is, egy forumtárstól), a filmet készítői átnevezték a regénybeli Vörös sárkányról eme Embervadász címre (Cimino egy Rourke főszereplésével forgatott bukott filmje miatt...). Jól tették!
A mozinak Michael Mann -forgatókönyv írás és rendezés- jóvoltából nem sok köze van az általam is olvasott Thomas Harris által írt eredeti regényhez(ez nem ide tartozik, de a Napos oldal-filmnek szintén rohadtul csekély hasonlósága van csupán a belőle (le)építkező Matthew Quick-történethez, ott erről "Dave-O" Russell "gondoskodott", szintén forgatókönyvíró-rendezőként), mivel a túlzottan a főszereplő Will Graham nyomozóra való fókuszálás miatt, akár mint dr.Lecter/Lecktor szerepe-mondjuk, ez utóbbi a könyvben is kicsi-, a gyilkosos szál is nagyon lerövidült ebben a moziban:
- A vörös sárkány című Blake-festmény egyszer van említve a gyilkos által.
- Dollarhyde-ról pedig a tököm se tudja miért, hiányzik a Vörös sárkány-festmény alapú tetoválása, ami egy-két promóciós képen, dvd-borítón(ezen is) viszont látszik, helyette egy kék kimono-szerű inget visel... Valamint a könyvvel ellentétben, a sorozatgyilkos -a Sárkányból kiinduló- skizofrén-szála sincs bent az Embervadászban.
- Ki van hagyva továbba Francis "Csorbafogú" Dollarhyde a farkastorok meg a nyúlszájúság miatti sanyarú gyerekkora, előélete és tulajdonképpen ezzel a manus indítéka az ölésre. De szerintem ez jobb is, mivel némelyek a film nézői közül még sajnálták volna is emiatt ezt az aberrált gyilkost (mint én, mikor olvastam a könyvet... igen, annak ellenére amit tett, sajnáltam, még ebben a filmben is, mikor a Rebaval való (első?)szex után hangtalanul zokog ez a szerencsétlen).
- Francis az említett vak fényképészeti labor-munkatársnővel való -rendben, oka mondjuk van neki, a fentebb leírtak miatt -majd 40 éves létére félénk szűzkisfiúként lebonyolított viszonya oda van csupán hányva a film utolsó, kb. fél órájához, a könyvben persze ez is kivan fejtve. Gondolat: azt hiszem, ez csak szőrszálhasogatás már a részemről, hisz így a film lenne, vagy három és fél órás is talán, ha Mann nem tömörít a regény történetén.
- Az eddig hosszan szóban forgó gonosz likvidálása is elkapkodott (e film kihagyja a könyvbéli csavart a Csorbafogú-val kapcsolatosan (aki olvasta Harris könyvét tudja mi az, nem írom ide), de az itt látható shotgunnal(nem tudom mi a fegyver magyar nyelvű elnevezése, tán vadászkarabély?) lövöldözős-végkifejlet az Iron Butterfly: In a gadda-da vida(aka In the garden of eden) című zenéjének aláfestésével is remek.

2. Véleményem a filmről

Minden hibája -a lassú tempó, a fent hosszan említett Csorbafogú szerepének lerövidítése(a colos gyilkos a film felétől jelenik csak meg... harisnyával a kobakján), a pocsék Lecteren("Lektor-on"...), és a könyvhöz képest kissé leegyszerűsített cselekmény -ellenére az egyik legjobb, klasszikus rendőr thrillernek tartom! Graham szerepében a később a Helyszínelők sorozattal ismertebbé vált William L. Petersen szerintem Oscar-t érő alakítást nyújtott (úgy tudom, akkoriban az átélt karakterformálás miatt megviselte őt ez a szerep). Nemkülönben remekül hozta a röviddebb szerepben Tom Noonan is Dollarhyde-ot, a "Fogtündért" alias "Csorbafogút". Számomra még a három éve elhunyt remek karakterszínész, Dennis Farina (Szoljatok a köpcösnek!, Blöff, Éjszakai rohanás) Jack Crawford, az F.b.i. vezető ügynökének szerepében említendő még meg a színészek közül. A fényképezés (Dante Spinotti) és a zene (Michel Rubini: Graham-thame, Red7: Heartbeat, hogy kettőt körmöljek csak példának) szerintem csodás a filmben.

Ezzel zárom írásom,
további jó estét mindenkinek!
0
2012. május 18., péntek 8:36
nekem már beérkezett.
0