Nos, íme a tegnap esti fergeteges, életre szóló koncert beszámolója. Még mindig a történtek hatása alatt vagyok, időnként meg kell csípnem magam, hogy elhiggyem igaz volt mindez. Utoljára 2004. februárjában álltam a New York-i Avery Fisher Hall aulájában, életem első John Williams-koncertje előtt, őrülten idegesen. Akkor azt hittem soha nem lesz alkalmam még egyszer átélni ezt a gyönyört. El kell mondanom, hogy 6 éves koromban szerettem bele John Williams zenéjébe, a Csillagok háborúja rongyosra nézett vhs-kópiája kapcsán. Akkor még nem tudtam ki is ő, csak a fülbemászó zene ragadott meg. Később a zenélő filmkockák címü MTV-s sorozat főtémája maradt meg bennem, és évek múlva döbbentem rá, hogy ez a Superman főcímzenéje volt! Hát így kezdődött életre szóló, és örök „szerelmem” John Williams-szel. Ennyit bevezetőnek, és akkor most a koncertről. Miközben édesapámmal, akit azért vittem el, hogy olyan valakivel megoszthassam ezt az élményt, aki hozzám a legközelebb áll, és aki tanúja volt több éve rajongásomnak, az Avery Fisher Hall aulájában vártunk, mindössze két házzal a világhírü zeneiskolától, a Juillard-tól, ahol John Williams tanult, a torkomban egyre nagyobb gombóc képződött. Majdnem egy éve lapult fiókomban a két jegy, erre a pillanatra várva, és most elérkezett. Elhatároztam, ha törik, ha szakad, fényképet fogok csinálni. Szmokingom zsebébe rejtettem a kis gépet, hátha nem veszik észre, zsebre vágtam a kezem, különben le kell adni a ruhatárban, kép- és hangfelvétel készítése tilos. De nem érdekel. Másik zsebemben kis diktafonom lapult, bevetésre készen, még ha rossz minőségben is, de meglesz az este hangja. Végre elérkezett az idő. Az aulában Chris Martin, Gwyneth Paltrow, és Kate Capshaw is a bejutásra várt, na meg én édesapámmal. Egy Williams, Spielberg és Scorsese által 5 perccel korábban dedikált pólóra lehetett licitálni, a licit 100 dollárnál kezdődött, és mikor én lefotőztam a pólót, még senki nem licitált. Én sem. Az Avery Fisher Hall koncertterme egész egyszerüen hatalmas. Több szintes, és mondanom sem kell, a csilláron is lógtak. Megindultunk a helyünkre, a legdrágább jegyeket vettem, amit csak lehetett, elvégre ezen nem fogok spórolni. Mentünk, mentünk, és végül a legelső sorhoz értünk. Ekkor döbbentem rá, hogy mindössze fél méterre volt a helyünk a karmesteri pilpitustól. John Williams mellett fogok ülni! Istenem, most lettem csak igazán ideges, hangosan felnevettem, és szinte hisztérikus állapotba kerültem. Nem vagyok már kispályás, sok mindent megéltem, de ez legnagyobb álmom volt, és épp valóra készült válni. A zenekar, a New York-i Filharmonikusok, a világ legrégebbi szimfonikus zenekarának zenészei szépen sorban elfoglalták helyeiket. Voltak vagy százan. Majd végül az első hegedüs is megjött, és együtt hangoltak, időnként egy-egy ismerős dallamot is meghallottam, ez előrevetítette miben is lesz részünk, és már-már önkívületi állapotban néztem az oldalsó bejáratot. És ekkor: Belépett Ő, a mester, John Williams, a világ legnagyobb zeneszerzője, akit Csak Mozarthoz, Beethovenhez, Wagnerhez lehet mérni. Őrült ováció vette kezdetét, hatalmas tapsvihar töltötte be a lenyügöző akkusztikájú termet. Williams fél méterre tőlem megállt, és hihetetlen szerénységgel, majdhogynem félénkséggel türte az ünneplést, mosolygott hófehér szakálla alatt, majd magához ragadta a mikrofont, és rövid köszöntőt mondott. Nagyon örült, hogy újra itt lehet, és bemutatta első vendégét, egy kitűnő rendezőt: Martin Scorsese-t. És ekkor belépett a világ egyik legnagyobb rendezője, a kis Scorsese, szarukeretes szemüvegében, egy pici, kedves, hasonlóan szerény ember. Karnyújtásnyira álltak tőlem, ha kinyújtottam volna a kezem, megérinthettem volna őket! Scorsese láthatóan zavarban volt, ennyi ember előtt beszélni nagyon nehéz, ráadásul sokkal intimebb, mert közelebb voltunk, mint pl. az Oscaron, ráadásul itt nem szakmabeliek voltak. Miközben beszélt, én John Williamst néztem, aki Scorsesere figyelt, de én nem tudtam levenni a szemem az ősbölcsességet és sugárzó zsenialitást sugárzó zeneszerzőről. Ő pedig ekkor lenézett, egyenesen rám, és rámosolyogtam, ő pedig visszamosolygott rám.. Csodálatos érzés volt, kapcsolatot teremtettünk. Scorsese felolvasta Bernard Herrmann életrajzát, méltatta kicsit, majd leült egyenesen Williams mellé, és kezdetét vette a müsor. Csodálatos volt. Nagyszerü hangszerelés, Herrmann gyönyörü zenéjét Williams-nél jobban nem adhatták volna vissza. Ő egyébként zenélt Herrmann-ek anno, nagyon tiszteli őt. A Pszicho és az Észak-Északnyugat részletei alatt leereszkedett egy vászon, és a film hanggal együtt pörgött, a zene pedig a saját fülünk hallatára született meg! Olyan volt ez, mint a filmzene felvételnél. Williams előtt kis monitoron is ment a film, a kezdést két párhuzamos vonal jelezte, a pirosnál megemelte a pálcát, a zöld elhaladtával indult a zene. Tökéletes volt! Scorsese kedves anekdotát mesélt a Taxisofőr előtt. Herrmannt Londonban érte el, és mondta, hogy nagy csodálója Herrmannek, és van egy film, amit szeretne, ha megcsinálna. Kérdezte H, hogy mi a címe? Mondja S: Taxisofőr. Erre H. Én nem írok zenét taxikhoz. Nem érdekel. S: De ez nem taxikról szól… H: Nem szeretem a taxikat. S: Hadd küldjem a könyvet. Elküldte, és Herrmann azt mondta, van egy jelent, ahol De Niro figurája baracklikőrt önt a kukoricapelyhére, és ez a jelent nagyon tetszett neki, végül elvállalta. A zene felvételének utolsó éjszakáján a mester álmában meghalt. Nagyon kedves történet volt, nagyon megható, és a zene csodálatos. Elmondhatatlanul más élőben hallgatni egy ilyen zenét, mint cd-n, vagy dvd-n. Ég és föld! Az ember belsejében lüktet, eget-földet megmozgató erő feszül benne, és a teremben. Ezután szünet következett. Valaki kedvesen megérintette a vállamatm, felnéztem, és egy nagyon szép szőke nő kérte, hogy engedjem át. Lori Singer volt, a Csobbanás és a Magas barna férfi felemás cipőben sztárja. A fiával volt, és meg kell mondjam, még mindig nagyon jól néz ki.
Ezután következett az, amiről két éve álmodom. John Williams zenéi!
Death Hunt - Dangerous Ground
The Inquirer - Citizen Kane
Ball of Springfield Mountain - The Devil and Daniel Webster
Gallop The Whip - "Currier and Ives" Suite
Scene d amour - Vertigo
Prelude - Psycho
The Murder - Psycho
Night Piece for Orchestra - Taxi Driver
Prelude/Night Owl - Taxi Driver
Prelude - North By Northwest
Folyt. köv!