Azt hittem könnyű lesz összeállítani a listámat, két filmnek bérelt helye volt a lista elején, de aztán ketten is rendesen felforgatták az elképzeléseimet...
01. Érkezés
02. Rendes fickók
03. Star Trek - Mindenen túl
04. Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet
05. Kaliforniai álom
06. Deadpool
07. Amerika kapitány - Polgárháború
08. Aljas nyolcas
09. Eddie, a sas
10. A visszatérő
10. A visszatérő
Alejandro G. Inarritu filmjeire mindig érdemes odafigyelni, és A visszatérővel megcsinálta az ő "diplomamunkáját", amivel még azok is megismerhették a nevét, akiket eddig elkerült kevés filmje egyike. A film forgatása ugyan nem volt könnyű, de hála a rendezőnek, az általam régóta rajongott Emmanuel Lubezki kameramunkájának, na meg Leonardo DiCaprio-nak, egy igazán bámulatos mozit sikerült összehozniuk, mert pár ismerős panelekből építkeztek, egytől egyig viselik a film megalkotóinak kéznyomát.
09. Eddie, a sas
Régen nem rajongtam úgy sportfilmért, mint az Eddie-ért. Nem is maga a sport téma, az alföldi síkok közti sík terület nem túl sok havas sport lehetőségét adta meg nekem, de Eddie bámulatos küzdeni vágyása, optimizmusa rám is átragadt, és egy többször nézős, "feel good" élménnyel ajándékozott meg. Nem egy túl bonyolult film, de helyén van a szíve.
08. Aljas nyolcas
Tarantino mindig is a legnagyobb kedvenceim közé fog tartozni, és bár már a 90-es évekbeli filmjein is érződött a western hangulat, immáron a második westernjét készíthette el, amelyen ugyan jól szórakoztam, de... Nekem hiányzik a "jelenkori" Tarantino. Ennek ellenére, egy igazán jó filmet sikerült összehoznia, a forgatókönyv mizéria ellenére.
07. Amerika kapitány: Polgárháború
Ha évente csak egy Marvel filmet nézhetnék meg, akkor azt kérném, amelyikben benne van a Kapitány. Az első filmje után valamiért leginkább az ő karaktere fogott meg, és az ő történetei, és összeugrasztani Vasemberrel telitalálat volt (tudom, hogy ennek történelme van már), és jó volt egy ilyen, kicsit ellen-Bosszúállók filmet látni, némi Pókemberrel. A két Bosszúálló filmnél mindenképp jobban szerettem a filmet.
06. Deadpool
Az X-Men-ek világa fogott meg a legjobban a képregényőrületből, így bíztam a Fox-ban, hogy ez a "kis" mellékvágány is legalább olyan jó lesz, mint az X filmek nagy többsége. Hát nem, még jobb is lett. Én ilyen pimasz, neveletlen, tapló képregény "hőst" még nem láttam... A poénok iszonyatosak voltak, néha szó szerint, de jó értelembe, a dumák szenzációsak. Az év legjobb filmje a témában, de az örökranglistámon is az első ötben biztos helyet kapna.
05. Kaliforniai álom
Egy egészen friss élmény, de semmiképp sem akartam, hogy listát készítsek a díjszezon legnagyobb szenzációja nélkül. Ugyan a műfaj nem tartozik a kedvenceim közé, de mégis van egy pár alkotás (Moulin Rouge, Chicago, Mamma mia!), amely közel áll hozzám. Egyetlen előzetes, információ nélkül ültem be a filmre, így nagy meglepetésként ért, hogy a musical réteg alatt egy egészen más történet tanyázik, sőt, kifelé musical-nek mutatja magát, de annál sokkal több. Ryan Gosling és Emma Stone játéka elragadó volt, főleg utóbbié, de ennél előkelőbb helyre jó szívvel nem hozhatom a filmet, ahhoz még ülepednie kell, és persze, újranézni.
04. Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet
Egy évvel ezelőtt szinte biztos voltam, hogy a Top3-ban végez a film, de jött két olyan film, amely megérdemli előle a helyet... Bátor döntés volt egy olyan sztorit hozni a filmbe, amelynek a végét mindenki tudja, és hogy a rajongók ezer szemmel fogják keresni a hibákat, ha valami oda nem illő kerül a szemük elé... Felicity Jones nem tudta számomra felülmúlni Daisy Ridley játékát, de Diego Luna-t megcserélném Oscar Isaac-el és akkor örülhetnék, hogy még láthatom... Az ismert karakterek felbukkanása, volt aki nagy meglepetésemre, és a zene is mindenképp nagy meglepetést okozott, de érezhető a filmen, hogy ez nem az a film, amit Gareth Edwards szeretett volna...
03. Star Trek: Mindenen túl
Szívem szerint a két sci-fi saga részeit megosztott 3. helyre hoznám ki, de mivel nem lehetséges, a nagyobb "pártszimpátiámra" hallgatva került harmadik helyre a listámon a film. Ugyan nem vagyok a legrégebbi Star Trek rajongó, már csak korom okán sem, hiszen egy idős vagyok a The Next Generation-nel, mégis, a régi filmek és sorozatok ismertettek meg e világgal, és azokba szerettem bele. Így nem éltem meg tragédiaként, hogy a Kirk-érát J.J. Abrams-ék feldolgozták, egy új célközönségre és megváltozott szokásokra reagálva. Őszintén? Nem bírom Bill Shatner-t... Úgyhogy a Chris Pine - Zachary Quinto - Karl Urban trió nálam abszolút fanfavorit lett, de a többi ismert karaktert is szenzációsan jól hozták az új színészek, nagy fájdalom, de ezt a csapatot biztosan nem látjuk többet Anton Yelchin tragikus halála miatt... És bár maga a történet faék egyszerűségű, és nem is lett túl sok energia beleírva, de a párosok, Jaylah, az Enterprise főnix "repülése" és a Yorktown bázis mind-mind lenyűgöztek. Most, három film után remélem a 4. részben végre kapunk jó adag igazi Star Trek életérzést.
02. Rendes fickók
Egy évvel ezelőtt jószerivel nem is hallottam a filmről, és most tessék, nem is lehetett kérdése, hogy a lehető legtovább repül a listámon, és éppencsak lemaradt az első helyről. Russell Crowe-al bármit eladhatnak nekem. Ryan Gosling-gal szintúgy. Ketten együtt? Naná, hogy igen! A gyerekkori kedvenceimet megidéző kor, az atmoszféra és azok a büntető dialógusok... Jó régen nem láttam olyan filmet, amely így megröhögtette volna a mozi közönségét, de én se mertem sokat a kólás pohár után nyúlni, nehogy rossz helyre menjen. Egy igazán élvezetes, nagyon elborult film, amely csak úgy kiállt a folytatásért, remélem megkapja ezt a kegyt Shane Black és csapata.
01. Érkezés
Úgy érkezett ez a film az első helyre, mint derült égből űrhajó... Bumm, az első előzetessel megvettek kilóra, de arra nem is számíthattam, hogy mennyivel mássabb lesz ez a találkozás az idegenekkel, mint egy 20 éves filmklasszikus folytatása az elmúlt nyárról... Egy rendkívül okosan szövegezett forgatókönyv, parádés Amy Adams-el (ne már, hogy egy Oscar-jelölés nem érdemelt Adams??) és egy olyan gyomrossal, amire nem voltam felkészülve. Ez a film elképesztően berántott, és bár még nem beszélem a nyelvét, de a három kedvenc sci-fi filmem egy negyedik taggal bővült, méltó helye lesz a Harmadik típusú találkozások - Kapcsolat - A gömb trióval. Hatalmas meglepetés ez még számomra is, de rendesen felforgatta a listámat, és a elmémet is ez a film.
Nem is volt olyan rossz év ez a 2016 filmek tekintetében. Voltak még filmek, amelyektől picit többet vártam (X-Men: Apokalipszis, Függetlenség napja 2...), és voltak, amelyeket eddig nem tudtam megtekinteni (Sully, A fegyvertelen katona, Dr. Strange, A kis kedvencek és a Zootrolis és még sorolhatnám), de azt hiszem így is kerek a listám :)