Keresés

2016 - A LEGJOBB FILMEK

2017. február 5., vasárnap 17:52
1. Sully - Csoda a Hudson folyón - /Sully/ (2016)
2. Egy háború - /Krigen/ (2015)
3. Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet - /Rogue One: A Star Wars Story/ (2016)
4. A fegyvertelen katona - /Hacksaw Ridge/ (2016)
5. Creed - Apollo fia - /Creed/ (2015)
6. Nézd, ki van itt! - /Er ist wieder da/ (2015)
7. Legendás állatok és megfigyelésük - /Fantastic Beasts and Where to Find Them/ (2016)
8. A zátony - /The Shallows/ (2016)
9. Assasin s Creed - /Assassin s Creed/ (2016)
10.Amerika kapitány - Polgárháború - /Captain America: Civil War/ (2016)

Rövid értékelésekkel, al*ternatív listával, Bottom listával itt:

http://filmforum.hungarianforum.com/t96p59-r2-d2-irasai-3-0
10.
0
2017. február 5., vasárnap 17:10
1. A kis kedvencek titkos élete
2. Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet
3. Zootropolis - Állati nagy balhé
4. A hét mesterlövész
5. A visszatérő
6. X-Men: Apokalipszis
7. Aljas nyolcas
8. Szemfényvesztők 2
9. Rendes fickók
10. Deadpool
0
2017. február 5., vasárnap 13:02
1. A virág románca - /A Little Chaos/
2. Férfiak és csirkék - /Mænd & høns/
3. Az élet ára - /Eye in the Sky/
4. Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet - /Rogue One: A Star Wars Story/
5. Doctor Strange - /Doctor Strange/
6. Alice Tükörországban - /Through the Looking Glass/
7. Deadpool - /Deadpool/
8. Zootropolis - Állati nagy balhé - /Zootopia/
9. Bridget Jones babát vár - /Bridget Jones s Baby/
10.Bazi nagy görög lagzi 2. - /My Big Fat Greek Wedding 2/
0
2017. február 4., szombat 21:43
1. Érkezés
2. A visszatérő
3. Aljas Nyolcas
4. Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet
5. Kubo és a varázshúrok
6. A szoba
7. Doctor Strange
8. Steve Jobs
9. Rendes fickók
10. Zootropolis - Állati nagy balhé
0
2017. február 3., péntek 14:18
Oda keveset járok, filmzenére nem ugrok annyira ;) .
0
2017. február 3., péntek 13:01

milyen zenét hallgatsz  topicban már felhívtam rá a figyelmet.

Ott nem érdekelt senkit. :)
0
2017. február 3., péntek 11:12
Ezért is szeretem ezt az év végi listázást, hogy előkerülnek közben olyanok, amikre én valamiért nem figyeltem fel, esetleg nem is tudtam róla.

Itt az első kettőt rögtön fel is írtam a megnézendőim közé :) .
0
2017. február 3., péntek 9:30
Bepótoltam mindent, amit kellett, így már tudom küldeni én is a listát. Nem volt rossz a tavalyi év, számomra talán leginkább a hollywoodi blockbusterek okoztak sorra csalódást, azok közül nem sok vált kedvenccé. Cserében viszont sok máshonnét érkező film lett maradandó moziélmény.

1. SING STREET: John Carney eddig látott mindegyik filmje nagyon tetszett (Egyszer, Szerelemre hangszerelve), de a Sing Street-tel felülmúlta önmagát – és számomra a teljes 2016-os mezőnyt, sőt, még pár elmúlt évet nyugodtan hozzádobhatok. Régen fogott meg film ennyire: olyan zseniálisan keverte az összetevőket, hogy végül az év legviccesebb, legromantikusabb, legmegindítóbb és legjobb zenékkel felvértezett filmjét hozta össze. Könyörgöm, valaki adja ki DVD-n/BD-n!

2. A MI JÖVŐNK: Egy másik film, amit az első helyezetthez hasonlóan méltatlanul kevesen láttak a hazai mozikban. Dráma, humor és nosztalgia keveredik a két barát történetében, aminek a végén kapunk még egy csavart is, hogy átértékeljük az egész filmet. Engem nagyon sok ponton személyesen is megérintett a film, talán ezért is lett ekkora kedvenc 2016-ból.

3. A FEGYVERTELEN KATONA: Mel Gibson minden rendezését nagyszerűnek tartom, és Desmond Doss hihetetlen története besorolt nálam A rettenthetetlen mögé, mint a második számú legjobb Gibson-film. A tíz éves hiátus semmit nem vett el Gibson rendezői tehetségéből, egy rendkívül erőteljes, hatásos filmet készített, ami sokáig a nézővel marad.

4. SZÖVETSÉGESEK: Robert Zemeckis egy olyan műfajt élesztett újjá, ami már évtizedek óta halott volt, a háborús-romantikus filmet. Sajnos a mozilátogatók zöme nem volt erre vevő, én a kivételek közé tartozom. Az első perctől az utolsóig magával ragadott a film, a két főszereplő alakításán túl a klasszikus hollywoodi filmkészítés és történetmesélés iskolapéldáját is nagyon élveztem, a film lezárása pedig külön piros pontot érdemel nálam.

5. A RUHAKÉSZÍTŐ: Ez a film nagyon meglepett, semmit nem tudtam róla, a divatvilág pedig abszolút nem érdekel, így kissé félve néztem meg, de milyen jól tettem, hogy megnéztem! Egy jellegzetesen ausztrál humort és figurákat felvonultató, női hőssel operáló neo-western/dráma – elismerem, elég hülyén hangzik, de a film mégis valami ilyesmi. A dramaturgia és az elkészítés módja (zenék, kamerahasználat) leginkább a western műfajával rokonítják a filmet, a történet egy ütős dráma, és mindezt megfűszerezi az említett ausztrál figurák humora.

6. KALIFORNIAI ÁLOM: A musicaleket általában nem kedvelem, ezt a filmet főként a rendező miatt néztem meg, mivel előző munkája, a Whiplash az egyik kedvencem volt 2015-ben. Chazelle most is lenyűgöző mozit készített, ami, annak ellenére, hogy musical, mégsem volt „agyonénekelve”. Egy nagyszerűen megrendezett zenés-romantikus utazáson vehettem részt, amit remek filmzene festett alá. Ha a Legjobb Film-díját nem is, de a legtöbb Oscar-jelölését abszolút jogosnak tartom.

7. AZ EMBER, AKIT OVÉNAK HÍVNAK: A skandináv filmek lágyabb vonalához tartozó filmről nem kell sokat mondani: vicces, megható, szívhezszóló történet a zsémbes öregúrról, akinek zord külseje alatt azért érzékeny szív dobog. Kifejezetten tetszett.

8. CSONTOK ÉS SKALPOK: A western az egyik kedvenc műfajom, a horror pedig az egyik legkevésbé kedvelt, a Csontok és skalpok pedig a kettő ötvözetét nyújtotta, így kíváncsian vártam, mi sül ki ebből. Szerencsére a film 90 %-ban western, és csak 10%-ban horror, ráadásul a western-vonal a karakterközpontú, dialógusokkal teli irányzathoz tartozik, remek figurákkal, így nagyon kellemes meglepetéssé vált ez a film. (Azt azért most is fenntartom, hogy ez a történet ugyanilyen jó, sőt, megkockáztatom, talán még jobb lett volna, akár sima mezei banditákkal is a kannibál törzs helyett. Pont azért, mert egyáltalán nem a horror-vonal volt a film fő része és erőssége.)

9. HOGYAN TALÁLTAM RÁ A BOLDOGSÁGRA AZ EL CAMINÓN: Az El Caminóról már számos film készült, ez a német mozi a kissé fura főhős, annak szokatlan humora és istenkeresése miatt fogott meg. Az már csak a hab a tortán, hogy több olyan gondolat is elhangzott a filmben, ami azóta is dolgozik bennem. Ja, és nagy kedvet csinált hozzá, hogy fogjak egy hátizsákot és elinduljak valahová! :)

10. AZ ÉLET ÁRA: Közhelyes címe ellenére izgalmas és elgondolkodtató film a modern hadviselésről, egy olyan helyzetről, ahol gyakorlatilag nincsen jó döntés, egy olyan kérdésről, amire lehetetlen jó választ adni. A végig feszült történetet remek színészi alakítások teszik még hangsúlyosabbá.
0
2017. február 2., csütörtök 13:43
1.Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet - /Rogue One: A Star Wars Story/
2.Zootropolis - Állati nagy balhé - /Zootopia/
3.Aljas nyolcas - /The Hateful Eight/
4.Amerika kapitány - Polgárháború - /Captain America: Civil War/
5.Deadpool - /Deadpool/
6.Doctor Strange - /Doctor Strange/
7.Star Trek - Mindenen túl - /Star Trek Beyond/
8.A visszatérő - /The Revenant/
9.Batman Superman ellen - Az igazság hajnala - /Batman v Superman: Dawn of Justice/
10.Csontok és skalpok - /Bone Tomahawk/

A listához hozzátartozik, hogy az év filmjeinek több mint fele eddig kimaradt.
Itt egy lista azokról a filmekről, amelyek sok listán előkelő helyet foglalnak el, de nekem nem volt még szerencsém hozzájuk:

Érkezés - /Arrival/ (2016)
X-Men - Apokalipszis - /X-Men: Apocalypse/ (2016)
Sully - Csoda a Hudson folyón - /Sully/ (2016)
Spotlight - Egy nyomozás részletei - /Spotlight/ (2015)
Kubo és a varázshúrok - /Kubo and the Two Strings/ (2016)
A fegyvertelen katona - /Hacksaw Ridge/ (2016)
A nagy dobás - /The Big Short/ (2015)
A lány a vonaton - /The Girl on the Train/ (2016)
0
2017. február 1., szerda 22:39
1.  Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet - /Rogue One: A Star Wars Story/ (2016)
2.  A szoba - /Room/ (2015)
3.  Érkezés - /Arrival/ (2016)
4.  Zootropolis - Állati nagy balhé - /Zootopia/ (2016)
5.  Kaliforniai álom - /La La Land/ (2016)
6.  Florence - A tökéletelen hang - /Florence Foster Jenkins/ (2016)
7.  Amerika kapitány - Polgárháború - /Captain America: Civil War/ (2016)
8.  A lány a vonaton - /The Girl on the Train/ (2016)
9.  Bridget Jones babát vár - /Bridget Jones s Baby/ (2016)
10. Doctor Strange - /Doctor Strange/ (2016)
0
2017. január 29., vasárnap 19:17
Köszönöm :) .
Amíg lószar van, veréb is van :) .
0
2017. január 29., vasárnap 15:22
Idén is jó volt olvasni a részletes értékelésekkel ellátott listádat, és most is találtam érdekes dolgokat az Other Top 5-ös listán. A Shut Up And Dance nekem is nagy kedvencem volt idén!

Szerintem lesznek egyezéseink...
0
2017. január 27., péntek 20:12
1. Amerika kapitány - Polgárháború - /Captain America: Civil War/ (2016)
2. Érkezés - /Arrival/ (2016)
3. Doctor Strange - /Doctor Strange/ (2016) 
4. Démonok között 2. - /The Conjuring 2/ (2016)
5. A visszatérő - /The Revenant/ (2015)
6. X-Men - Apokalipszis - /X-Men: Apocalypse/ (2016)
7. Jason Bourne - /Jason Bourne/ (2016)
8. Star Trek - Mindenen túl - /Star Trek Beyond/ (2016)
9. Cloverfield Lane 10. - /10 Cloverfield Lane/ (2016)
10. Batman Superman ellen - Az igazság hajnala - /Batman v Superman: Dawn of Justice/ (2016)

0
2017. január 27., péntek 19:48
.
A helyi mozi túlságosan beszűkült kínálata miatt magamhoz képest kevesebb filmet láttam moziban 2016-ban, itthon pedig az egyre inkább elburjánzó sorozatmániám miatt szenvedett csorbát a filmnézés. Így élmény szintjén összességében a 2016-os év nekem még kevesebbet adott, mint az előzőek, a listában levő filmek többségének értékelését inkább csak a film megnézése utáni pillanatnyi hangulat befolyásolta, és sokkal kevésbé az, hogy mennyire maradtak velem a filmekben bemutatott szereplők, történetek, hogy mennyire érintettek meg... na jó, de nem is lehet minden év 2008. meg 2010.  :) . És tudom, hogy ezt minden évben elmondom, de ez éppen olyan hagyomány, mint ez a szavazás, vagy mint a locsolóvers húsvétkor  :) .

TOP 10

1. Spotlight - Egy nyomozás részletei - /Spotlight/ (2015)
Noha a témájával, vagyis a katolikus egyház védelmében ténykedő bostoni pedofilok utáni nyomozással, és annak teljesen hiteles bemutatásával is sikerült volna kivívni az elismerésemet, a konkrét eset kapcsán viszont a film olyan általános vonásokra világított rá, ami még jobban kiemelte ezt a mozit a mezőnyből. Nem egyszerűen gyerekmolesztáló papok állnak itt szemben az ő évtizedes, évszázados szennyesükben kotorászó újságírókkal, hanem az ember igazságérzete és a vallomások kapcsán egyre fokozódó düh néz farkasszemet egy tömegmanipulációból, az emberek elszigeteltségéből és tájékozatlanságából, az abban megtestesülő hatalomból, az ebből eredő képmutatásból, valamint a botrányok, a "kényelmetlenségek" elkerülésére rutinszerűen használt technikákból gyúrt, megkövesedett gólemmel, amely küzdelemhez képest Dávid csak piknikezett egyet Góliáttal. Valami ilyesmit tudok én igazán elképzelni oknyomozó újságírás, meg egyébként filmgyártás címszó alatt is, és ilyenből van sajnos túl kevés.

2. Deadpool - /Deadpool/ (2016)
Ha csak simán a sztoriját kéne véleményeznem, akkor az egyik leggyengébb lenne a Marvel filmjei között, hiszen az egész nem más, mint egy visszaemlékezéses eredettörténet, egy őrült, dilis szerelem romantikájával és titkos emberkísérletekkel körítve, ami hirtelen egy lányszöktetésbe torkollik, és vége. Amilyen kitartással és szívvel viszont Ryan Reynolds megidézte a Marvel-világ legordenárébb szuperhősét, főleg úgy, hogy még az alapanyagot sem ismertem, az minden hangulati elemében teljesen elsodort. Kefélő avokádók, T-Rexes pantomim, kedélyes beszélgetések a terroristákkal, rengeteg kiszólás és önégetés, literszámra fröcskölő vér, obszcén poénok tucatjai, meg seggezés és f*szozás minden mennyiségben, megkoronázva egy kokain és IKEA-függő vak vénasszonnyal, azaz Deadpool lakótársával... Na, ez még lehetett volna nagyon elcseszett, de a stáb érezhető lelkesedése és a borotvaélen táncoló ízléstelenség kiba* szórakoztatóvá tették a Deadpoolt.

3. Démonok között 2. - /The Conjuring 2/ (2016)
Az első részről akkoriban azt mondtam, hogy egy gyengébb évben akár simán dobogós is lehetne, mert nagyon bejött, amilyen feszültséggel, izgalommal, kreativitással és játékossággal James Wan bemutatta a paranormális jelenségek terén jól dokumentáltnak számító Warren-aktákat. Ez a "jóslat" a második résszel be is teljesült, pedig annyira nem is tetszett, mint az első. Kicsit olyan volt, mintha Wan ezt szánná horrorfilmes hattyúdalának, így minden ötletet szeretett volna még belepasszírozni, ami a korábbi filmjeiből kimaradt, ezzel viszont túlságosan szétdarabolta az újabb szellemjárás történetét, és még el is nyújtotta, bőven túl a két órán, ami egy horrornak még szerintem is sok. A kellékei, a karakterei és az ötletei a riogatásra ezzel együtt is még mindig remekül működtek, ráadásul a 70-es évek megidézésével, és hogy a média szerepével is foglalkozik egy szkeptikus TV-show nyomozásán keresztül, egészen kellemes szálakat is beleszőtt még a klasszikus démonos-megszállós sztoriba.  

4. Sully - Csoda a Hudson folyón - /Sully/ (2016)
Könnyen vezethetett volna katasztrófához, amikor Sully kapitány 2009-ben egy váratlan manőverrel a Hudson-folyón hajtott végre kényszerleszállást az alig pár perce levegőben levő Airbusszal, mert ezt találta a legjobb megoldásnak. Legalább ilyen könnyen lehetett volna bukta, amikor Clint Eastwood ennek a kényszerleszállásnak a 208 másodpercéről csinált bő másfél órás filmet, de ahogy Sullynak, úgy neki is megvolt a rutinja és az éleslátása hozzá. Azzal, hogy vagy öt nézőpontból is bemutatja a film a leszállást (az utasok, a pilóták, a mentésben résztvevők, az irányítótoronyban levők, stb.), más-más oldalról is átélve a drámát, és ahogy mindehhez hozzáadták a leszállást követő per tárgyalótermi krimijét, amivel Sully-n akarták elverni a tönkrement repülő értékét, valamint a hirtelen reflektorfénybe került hős pilóta zavarát, azzal mindent kihoztak ebből a történetből, amit csak lehetett.

5. A szoba - /Room/ (2015)
Amikor az ember elrabolt, fogságban tartott gyerekekről hall történeteket, sokszor összeszorul a szíve, ez a film pedig azzal, hogy egy olyan gyerek szemén, gondolatain és világképén keresztül mutatja be a fogságot, akinek ez a "természetes" környezete, mert egy ilyen emberrablás miatt nem is ismeri a falakon kívüli világot, hatványozta ezt az érzést. Ahol a világ nagy, mert elér akár a falig is, ahol az ég kékje csak egy tetőablakon át látszik, és a másik ablakot a tévé képernyője jelenti, de az abban látottak nem is léteznek, ott hihetetlen nézni, ahogy ez a kis ember, Jack megtölti élettel, történetekkel, emlékekkel ezt az alig pár négyzetméteres odút. A film második fele inkább Jack anyjára koncentrál, arra, aki bő egy évtizede az elrablás elszenvedője volt, és jobban nyit a külvilág felé is, például a média és a rendőrség bevonásával, az már annyira nem erős, de még így is egy különleges történet a Szoba.

6. A fegyvertelen katona - /Hacksaw Ridge/ (2016)
"A hőst és a tömeggyilkost csak a nézőpont választja el", szoktam mondani, és Desmond Doss személyében érdekes volt egy olyan embert látni, aki úgy tudott hős lenni, hogy ehhez nem kellett tömeggyilkossá válnia, úgy szolgálva a II. világháborúban felcserként, hogy megtagadta a fegyveres szolgálatot. A film első fele a Doss jellemét alakító eseményekről is jó, még ha a romantikus szál és a kényszeres-klisés kiképzőtáboros kalamajka langyosra is sikeredett, hogy aztán a csendes-óceáni hadszíntérre érkezve Mel Gibson gyakorlatilag belerobbantsa a néző arcába egy háború minden sebét, halálát és kínlódását a ritka tömény háborús képekkel, és ami után, bárhogy is ítélte meg előtte az ember Doss összetett személyiségét, csak a bátorság és a kitartás megsüvegelése maradt.

7. Amerika kapitány - Polgárháború - /Captain America: Civil War/ (2016)
Az aktuális Amerika kapitány mindig a listámon volt, nem is csak mert a négy fő Marvel-karakterből ő lett a kedvencem, hanem mert ezeknél a történeteknél próbáltak leginkább elrugaszkodni a szupergonoszos/mutánsos/űrlényes kliséktől. Ezúttal nem is külső tényezők, hanem a Bosszúállók eddigi tetteinek következményi okozzák a konfliktust; az eddig névtelen áldozatok, akik a még több áldozat elkerülése és a küzdelmek során haltak meg. Így kerül szembe egymással az egykor önimádó, de egyre inkább lelki roncs Stark, aki egy ENSZ-bizottságban látná a felelősségük megosztásának zálogát, és Rogers, aki nem tűrné, hogy akár egy ENSZ-bizottság is jogi pórázt dobjon a nyakukba, még ha az önállóságukkal a hibákért is egymaguk kénytelenek elszámolni... és akad olyan, aki szélesíteni próbálja ezt az ellentétet, a Tél Katonáját használva ékként. Külön kiemelném, hogy a Russo testvérek nálam megint leiskolázták a többieket, ami az akciók komplexitását és dinamikáját illeti, amivel elérték, hogy még az a tök felesleges fél órás hirig sem fulladt teljes unalomba, aminek semmi más célja nem volt, mint az új Pókember bemutatkozása az MCU-ban, és hogy az összes eddig filmben látott Bosszúállók-karakter gyepálja egymást egy kihalt reptéren.

8. Kubo és a varázshúrok - /Kubo and the Two Strings/ (2016)
Hasonlóan bérelt helye volt az eddigiek alapján a Kung Fu Panda 3.-nak, csak hát Kubo a húrjaival engem is elvarázsolt. Nem is a történet felszíne miatt, ami egy egyszerűbb népmesét idéz az útra kelő szegény kis árváról, akinek három varázstárgyat kell megtalálnia, hogy legyőzze a gonosz királyt, hanem mert emögött annyiféle érzelem és gondolat van. Csak szemelvényszerűen tudom mondani az idős rokonok ápolásának felelősségét, a gyász feldolgozását, a szülői intelmek betartásának fontosságát, de éppúgy a szülő szeretet sokféle, olykor tehernek, túlzott korlátnak érzett megnyilvánulását, általánosságban pedig azt, hogy még egy minden ellen lázadó tinédzser is hogyan találja meg a hagyományok, a tanítások, az emlékek, a kötelékek helyét a saját világában, miközben felnőtté válik. Ezen már csak hab volt az animáció kiváló, CGI-vel és bábokkal kevert technikája, amiben olyan csúcspontok voltak, mint a falusiaknak előadott történet a papírfigurákkal.

9. Egy tökéletes nap - /A Perfect Day/ (2015)
Ahhoz képest, hogy a boszniai háború itt volt a szomszédban, úgy csodálkozunk rá, hogy arról is csinálnak filmet (ezúttal éppen egy road-movie-t), mintha valami afrikai zsákfaluról lenne szó. Más, ilyen jellegű filmekkel ellentétben viszont, a körülményekből adódóan nem is igazán a karakterek jellemváltozásáról szól, hanem általánosságban egy kis áttekintést kíván adni mindazon szereplőkről, akik egy ilyen véressé váló etnikai konfliktusban részt vesznek. A konkrét történet szerint egy kis csapatnyi segélyszervezeti munkás próbál meg az elszakadt kötelük helyett egy újat szerezni, hogy az egyetlen hozzáférhető (értsd: nem körbeaknázott) hegyi kútba dobott hullát kiemeljék, mielőtt az -oszlásnak indulva- ihatatlanná tenné a vizet... de az a 10m kötél lehetne akár a Szent Grál is, ahogy mindenki más hozzááll a dologhoz.

10. Pénzes cápa - /Money Monster/ (2016)
Ha az Eye in the Sky nem ment volna át fizetett és fizetős hirdetésbe arról, hogy micsoda lelkifurkát és dilemmázást okoznak a döntéshozókban a járulékos civil áldozatok egy terrorista agyonrakétázásakor (hogynepersze!), akkor az lenne itt, mert kamara-thrillerként és drámaként az összetettebb, feszültebb volt, mint ez a film. A tőzsdei buktából élő adásos túszdrámát és krimit varázsoló Money Monster viszont még úgy is szórakoztató, izgalmas és tanulságos volt, hogy George Clooney reppelni próbál benne, pedig nem tud. Ebben legalább nem várták el, hogy az emberek a saját hülyeségükön nevessenek (ld. A Wall Street farkasa), vagy nézték teljesen debilnek őket (ld. A nagy dobás, bár az ötlakásos rúdtáncos és társai tényleg azok), amikor a gazdasági válság és a befektetési csalás szóba kerül, csak egy feszült, fordulatos történetbe ágyazták a tőzsde alapvetését, és hogy miben különbözik a szerencsejátéktól.

Maga a lista:
1. Spotlight - Egy nyomozás részletei - /Spotlight/ (2015)
2. Deadpool - /Deadpool/ (2016)
3. Démonok között 2. - /The Conjuring 2/ (2016)
4. Sully - Csoda a Hudson folyón - /Sully/ (2016)
6. A fegyvertelen katona - /Hacksaw Ridge/ (2016)
7. Amerika kapitány - Polgárháború - /Captain America: Civil War/ (2016)
8. Kubo és a varázshúrok - /Kubo and the Two Strings/ (2016)
9. Egy tökéletes nap - /A Perfect Day/ (2015)
10. Pénzes cápa - /Money Monster/ (2016)

OTHER TOP 5

1. Black Mirror S3 (azon belül is a "Shut up and Dance") (2016)
Bár jó pár sorozatot nézek, de ezen a listán nem nagyon szoktam szerepeltetni őket, hiszen egy-egy évadról nincs nagyon értelme filmként írni, kiragadva az egész sorozat menetéből. A Charlie Brooker nevével fémjelzett Black Mirror viszont van annyira zseniális, hogy ajánlani akarjam, és az epizódjai önálló filmként is megállják a helyüket, lévén egy novelláskötet-szerű sorozatról van szó, amiben csak a téma a közös, mégpedig a technológiai fejlődés, és annak veszélyei, lehetőségei, vadhajtásai, és egyáltalán a kábítószerként használt informatika mellékhatásai. Ebbe pedig sok minden belefér, a "digitális" kóma és fájdalomcsillapítás, egy tini kiszolgáltatottsága a zsarolóvírusoknak, vagy a méheket helyettesítő drónok térnyerése; mind érdekes és elgondolkodtató téma, így csak ajánlani tudom.

2.  71 (2014)
Hosszú halogatás után, a sokadik ajánlásra néztem csak meg ezt a filmet, mert a témája -Észak-Írország politikai helyzete a hetvenes évek elején- annyira nem fogott meg. Mekkora baklövés is volt ez, hiszen a Belfastban egymásnak feszülő négy frakció ("fiatal" IRA, "öreg" IRA, protestáns írek, brit katonaság) egy ritka összetett politikai és polgárháborús játszmát eredményezett, a véres ellenségeskedésnek pedig pont a gócpontjába keveredik egy, a helyi viszonyokról vajmi keveset tudó, az első nagyobb bevetésén a szakaszától a káoszban elszakadt brit katona. Az ő bujkálásának, menekülésének egy éjszakáját követi a film ebben a városi és hatalmi dzsungelben, remek fordulatokkal, kiváló színészekkel és korrajzzal... még ha ezt néha csak egy-egy lángoló autóroncs világítja meg, így alig látni valamit.

3. El Desconocido (2015)
Úgy két éve nagyon bejött a Locke c. film, ami ugyan végig egy autóban játszódott, a telefonhívásokon keresztül viszont egy összetett dráma bontakozott ki egy döntésről és annak következményeiről. Ez a film annak egyfajta gazdasági válságra hangolt változata, amiben egy munkába igyekvő bankárt kezd fenyegetni azzal egy csődbe jutott ügyfele, hogy bombát szerelt az autójába, és felrobbantja, ha nem kapja vissza órákon belül a pénzt, amit a tanácsok hatására elvesztett a tőzsdén. A szűk térbe zárt drámák amúgy is a gyengéim, ezt meg a halálos fenyegetés, a tehetetlenség és a türelmetlenség hatására növekvő feszültség egy kiváló thrillerré is tették, ahol a főszereplő szintén a mobiltelefonjára van utalva, és amiben a rendőrség is külön tényező, hiszen egyáltalán nem nyugtatja meg őket, hogy valaki egy bombával száguldozik a városban.

4. A kezelés - De Behandeling (2014)
Miközben a fél világ csápolt a True Detective-nek, én igazából McConaughey remek alakításán és a történetvezetés bizonyos elemein kívül olyan nagyon lenyűgöző dolgot nem láttam benne. Jobban tetszettek inkább a TD nemzetközi testvérfilmjei, a sorozatgyilkos utáni nyomozást a spanyol politikai viszonyokkal kiegészítő La Isla Minima, és a jelen belga thriller. Ebben egy magányos nyomozó ébred rá arra, hogy egy kéjgyilkos éveken és áldozatokon át húzódó ügye, amin dolgozik, összefüggésben áll azzal a pedofil hálózattal, aminek az egyik tagja még gyerekkorában elrabolta az öccsét. Így a film egy jó krimi, amit drámai szálak sokasága hurkol körbe, és vezet egy olyan döntéshez, ami az egyik legtragikusabb volt az évben.

5. Szürke senkik
Ahogy tavaly a Félvilágról írtam ezen a helyen, úgy került most ide a Szürke senkik, és jó esetben ugyanazt a pályát is fogja bejárni, tévéfilmként is ismertséget szerezve magának. Az I. világháborúban egy olaszországi felderítésre kijelölt pár fős magyar osztag története ugyan jelentős részben tartalmazza a katonák tábortűz melletti beszélgetését a pár akciódúsabb jelenet mellett, de amilyen költségvetéssel és kellékekkel (például egy madárszaros lovaskocsival) amilyen drámai hatást és hangulatot sikerült elérni, az mindenképpen dicséretet érdemel.

BOTTOM 5

-5. Inferno - /Inferno/ (2016)
Vannak olyan filmek, amik nem általánosságban rosszak, csak éppen van egy-két szempontjuk, elemük, amitől az emberben előjön a hányinger, vagy tikkelni kezd, ha csak rá gondol, és ez az egész filmélményt szétcseszi. Több ilyen is akadt idén, de egyik sem szállt alá olyan mélyen a felháborító ostobaság pokoli mélységébe, mint stílszerűen az Inferno, pedig már az abszurd alaphelyzettel, az unalmas nyomozással és a céltalan utazgatással is elég mélyre ásta magát. A füleinél elkötött, önlebomló nejlonszatyorba "rejtett" halálos vírus, és az, hogy a film Langdon professzor által megfejtendő nyomai csak azért léteznek, hogy a terroristák meg tudják védeni A szatyrot, miközben a nyomok nélkül esélye sem lenne senkinek megtalálni A szatyrot... ez alatt nekem 2016-ban egyszerűen nem volt semmi.

-4. A játszma - /The Call Up/ (2016)
Olyan minimál-költségvetésű filmekbe beletörölni a fikát, amik ha nem jönnek ki DVD-n, akkor legfeljebb valamelyik "C" kategóriás kábeladó töltelék műsorsávjában futhattam volna bele, nem nagy kihívás. Általában békén is szoktam ezeket hagyni, de ezt a videojáték-fetisiszta bénaságot a teljesen idióta módon összetrombitált, übersablonos szereplőivel, meg a sztorinak nehezen nevezhető kreténséggel, hogy az életképtelenül naív hülyéknek valami virtuális fegyvert használva kell keresztüllőniük magukat a nem-is-olyan virtuális ellenfeleken egy toronyházban, ahol minden emelet egy szintnek számít... hát ezt nem tudom említés nélkül hagyni.

-3. Szemfényvesztők 2. - /Now You See Me 2/ (2016)
Az Infernoval egy kategória léket kapott film volt az utóbbi évek legjobb bűvésztrükkjének folytatása, ami annak ellenére is lehetett volna középszerűen semleges, hogy állandóan előzetesen szájbarágott mutatványokkal akart lenyűgözni, miközben inkább volt Mission Impossible jellegű kémfilm, mint színpadi előadás, és így nyomába sem érhetett volna az előzménynek. Viszont a "véletlenül" pont kártyalap méretű és mintázatú szupertitkos chippel, és azzal, hogy ezt a lapot utána halál unalmasan dobálják vagy öt percig a szereplők, továbbá az egyéb irritáló kellékekkel és szereplőkkel együtt sikerült a filmet tökéletesen eltüntetni az érdeklődési körömből.

-2. Kút (2016)
Az elmúlt években nagy örömmel fogadtam a magyar filmipar magára találását, igazán remek darabok is felbukkantak köztük (ld. fent), de sorsszerű volt, hogy előbb-utóbb jönnie kell annak, ami minden ígérete ellenére is csalódás lesz. Végül a Nyomozóval elismertséget szerzett Gigor Attila filmjével "estem kútba", mert az előzetes híresztelések és a szereplőgárda ugyan sok jóval kecsegtetett, de az erőltetett, ugyanakkor inkább kínos poénkodás, az egyre képtelenebb helyzetekből csak nevetséges módon kiutat találó forgatókönyv, a túlságosan tarantinósra vett hangulat, a töltelékként használt hármasszex-light, és a minden karizmát nélkülöző főszereplő olyan mély gödröt ásott, amiből Udvaros Dorottya meg pár tényleg jó karakter és látványelem segítségével sem tudott a film kimászni nálam.

-1. Suicide Squad - Öngyilkos osztag - /Suicide Squad/ (2016)
Sokáig gondolkodtam, hogy az év két legszutykabb képregényfilmje közül melyiket állítsam a szőnyeg szélére, merthogy erre a helyre "pályázott" a "Batman Superman ellen - Az igazság hajnala" is. De azt legalább közepesre mentette Ben Affleck bűntől megkeseredett Batmanje (pedig ott volt ám a pincebogárrá torzított komornyik, és a Vigyorexet túladagoló Lex Luthor is), míg a világmentésre kijelölt pszichopata bűnözőknél ilyen mentő körülmény nem akadt, még Harley Quinn segge sem nagyon. Ahogy ezek az állítólagos őrültek gyilkolás helyett lelkiznek és romantikáznak, miközben az antiszuperhős-titkosszolgálat megidézte voodoo-szellemcsajt akarják visszatuszkolni az urnájába, olyan nevetségesen hülye dolgok kíséretében, mint az anorexiás Killer Croc vagy az az esztergaforgács múmia, úgy éreztem, itt csak a DC stúdió követ el szakmai öngyilkosságot.

Továbbá osztanék egy "Annyit sem ér, hogy lehúzzam!"-különdíjat, ugyanis az Egyiptom istenei annyira undorítóan és riasztóan szar volt minden képkockán és hangfoszlányon, amit szerencsétlenségemre elém sodort a sors, hogy arra sem tudtam rávenni magam -már a gondolatra is átérezve a legelcseszettebb időpocsékolás fájdalmát-, hogy úgy küldjem el az aranyozott robotszörny-förmedvényeket az óegyiptomi picsába, hogy előtte legalább megnézem.

.
0
2017. január 27., péntek 19:31
Azt is beleveszem, amiket még nem láttam, de vártam és idetenném, vagy ép nem vártam tőle semmit, de mégis idekerültek.

1. Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet - /Rogue One: A Star Wars Story/ (2016)
2. Amerika kapitány - Polgárháború - /Captain America: Civil War/ (2016)
3. A fegyvertelen katona - /Hacksaw Ridge/ (2016)
4. Viharlovagok - /The Finest Hours/ (2016)
5. X-Men - Apokalipszis - /X-Men: Apocalypse/ (2016)
6. Aljas nyolcas - /The Hateful Eight/ (2015)
7. Creed - Apollo fia - /Creed/ (2015)
8. Öngyilkos osztag - /Suicide Squad/ (2016)
9. Érkezés - /Arrival/ (2016)
10. Deadpool - /Deadpool/ (2016)
0
2017. január 26., csütörtök 15:35
Tényleg! A smink felett eddig elsiklottam. :)
0
2017. január 26., csütörtök 14:05
Ove bácsit két Oscarra is jelölték. :)
0
2017. január 26., csütörtök 12:56
1. Teljesen idegenek - /Perfetti sconosciuti/ (2016)
2. Sully - Csoda a Hudson folyón - /Sully/ (2016)
3. Aljas nyolcas - /The Hateful Eight/ (2015)
4. Creed - Apollo fia - /Creed/ (2015)
5. Kaliforniai álom - /La La Land/ (2016)
6. A visszatérő - /The Revenant/ (2015)
7. Az ember, akit Ovénak hívnak - /En man som heter Ove/ (2015)
8. Mélytengeri pokol - /Deepwater Horizon/ (2016)
9. A fegyvertelen katona - /Hacksaw Ridge/ (2016)
10.Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet - /Rogue One: A Star Wars Story/ (2016)
0
2017. január 26., csütörtök 12:53
Úgy írod ezt, mintha legalább már két listát beküldtél volna ;) :)
0
2017. január 26., csütörtök 12:18
Szerintem a határidő lejárta előtt fog tódulni a nép.
0
2017. január 26., csütörtök 11:38
No, megvan a 20. szavazat is! De tavaly 55-en küldtünk Dylan-nek listát, így van még feladat rendesen! :) Gyerünk, mutassátok meg, hogy nem csak steelbookból, cseh Blu-ray beszerzésből és Disney-ProVideo-SeIect fikázásból áll az élet, hanem képesek vagytok összekalapálni egy filmlistát is!

Hajrá!
most posts by TM
0
2017. január 25., szerda 17:50
1. A visszatérő - /The Revenant/ (2015)
2. Creed - Apollo fia - /Creed/ (2015)
3. Érkezés - /Arrival/ (2016)
4, A boszorkány - /The VVitch (The Witch)/ (2015)
5. Deadpool - /Deadpool/ (2016)
6. Démonok között 2. - /The Conjuring 2/ (2016)
7. Csontok és skalpok - /Bone Tomahawk/ (2015)
8. A nagy dobás - /The Big Short/ (2015)
9. Aljas nyolcas - /The Hateful Eight/ (2015)
10. Spotlight - Egy nyomozás részletei - /Spotlight/ (2015)
0
2017. január 25., szerda 15:12
Mostanában elég ritkán nézek fel ide, de az év eleji top10-et nem akartam kihagyni. 2016-ban az utóbbi évek negatív rekordját könyveltem el, 57 filmet láttam csak moziban. Nagyon sok olyan maradt ki, amit nagyon szívesen megnéztem volna és szinte biztosan hatással lettek volna a listámra is...

Azért megpróbáltam összedobni egy tízes listát, nekem tavaly így tetszett:

1.  Deadpool - /Deadpool/ (2016)
2.  Zootropolis - Állati nagy balhé - /Zootopia/ (2016)
3.  Rendes fickók - /The Nice Guys/ (2016)
4.  Haverok fegyverben - /War Dogs/ (2016)
5.  Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet - /Rogue One: A Star Wars Story/ (2016)
6.  Gólyák - /Storks/ (2016)
7.  Mélytengeri pokol - /Deepwater Horizon/ (2016)
8.  Érkezés - /Arrival/ (2016)
9.  A nagy dobás - /The Big Short/ (2015)
10.  A lány a vonaton - /The Girl on the Train/ (2016)
0
2017. január 23., hétfő 0:33
1. Kaliforniai álom - /La La Land/ (2016)
2. Érkezés - /Arrival/ (2016)
3. Éjszakai ragadozók - /Nocturnal Animals/ (2016)
4. Spotlight - Egy nyomozás részletei - /Spotlight/ (2015)
6. A visszatérő - /The Revenant/ (2015)
7. A nagy dobás - /The Big Short/ (2015)
8. Steve Jobs - /Steve Jobs/ (2015)
9. Creed - Apollo fia - /Creed/ (2015)
10.  Kubo és a varázshúrok - /Kubo and the Two Strings/ - (2016)
0
2017. január 22., vasárnap 13:53
Ne felejtsétek! Még Február 12-én este 17 óráig küldhetitek az idei Top 10-es listákat! Addig lehet pótolni a 2016-os filmeket!
A játékszabályok leírása az 5. hozzászólásban olvasható, a választéklista a 4.-ben!

Addigis egy kis statisztika, az elmúlt 11 év Xpress-es top 10-es szavazásairól:

1.) 2005-ös filmek: - 44-en szavaztak - 79 filmre
2.) 2006-os filmek: - 44-en szavaztak - 104 filmre
3.) 2007-es filmek: - 57-en szavaztak - 103 filmre
4.) 2008-as filmek: - 68-an szavaztak - 117 filmre
5.) 2009-es filmek: - 73-an szavaztak - 122 filmre
6.) 2010-es filmek: - 64-en szavaztak - 130 filmre
7.) 2011-es filmek: - 60-an szavaztak - 130 filmre
8.) 2012-es filmek: - 55-en szavaztak - 113 filmre
9.) 2013-es filmek: - 53-an szavaztak - 128 filmre
10.) 2014-es filmek: - 47-en szavaztak - 108 filmre
11.) 2015-ös filmek: - 58-an szavaztak - 110 filmre

2005-ös Top 10:

1.) Star Wars III - A Sithek bosszúja - /Star Wars III - Revenge Of The Sith/ - (185 pont)
2.) Millió dolláros bébi - /Million Dollar Baby/ - (177 pont)
3.) Sin City - A bűn városa - /Sin City/ - (155 pont)
4.) Világok harca - /War Of The Worlds/ - (147 pont)
5.) Oldboy - /Oldboy/ - (136 pont)
6.) Batman: Kezdődik - /Batman: Be_gins/ - (128 pont)
7.) Ütközések - /Crash/ - (96 pont)
8.) King Kong - /King Kong/ - (87 pont)
9.) Hotel Ruanda - /Hotel Rwanda/ - (81 pont)
10.) A bukás - Hitler útolsó napjai - /Der Untergang/ - (66 pont)

2006-os Top 10:

1. A nyughatatlan - /Walk The Line/ (156 pont)
2. München - /Munich/ (148 pont)
3. United 93 - /United 93/ (133 pont)
4. Az ember gyermeke - /The Children Of Man/ (115 pont)
5. A tégla - /The Departed/ (90 pont)
6. A Karib-tenger kalózai 2. - /The Pirates of the Caribbean 2./ (73 pont)
7. Akira - /Akira/ (66 pont)
8. Verdák - /Cars/ (64 pont)
9. Borat - /Borat/ (63 pont)
10. Casino Royal - /Casino Royal/ (58 pont)

2007-es Top 10:

1.) A tökéletes trükk - /The Prestige/ (255 pont)
2.) A Faun labirintusa - /El Laberinto del Fauno/ (217 pont)
3.) Transformers - /Transformers/ (134 pont)
4.) A Bourne-ultimátum - /The Bourne Ultimatum/ (124 pont)
5.) 300 - /300/ (118 pont)
6.) Vaskabátok - /Hot Fuzz/ (106 pont)
7.) Lecsó - /Ratatouille/ (103 pont)
8.) Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed - /Live Free or Die Hard/ (103 pont)
9.) Csillagpor - /Stardust/  (89 pont)
10.) A mások élete - /Das Leben der Anderen/ (88 pont)

2008-as Top 10:

1.) Batman - The Dark Knight - /A sötét lovag/ (443 pont)
2.) Iron Man - /Vasember/ (205 pont)
3.) Tropic Thunder - /Trópusi vihar/ (173 pont)
4.) Wall-E - /Wall-E/ (170 pont)
5.) In Bruges - /Erőszakik/ (156 pont)
6.) No Country For Old Men - /Nem vénnek való vidék/ (128 pont)
7.) Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull - /Indiana Jones és a.../ (125 pont)
8.) Cloverfield - /Cloverfield/ (94 pont)
9.) John Rambo - /John Rambo/ (88 pont)
10.) There Will Be Blood - /Vérző olaj/ (85 pont)

2009-es Top 10:

1.) Becstelen Brigantik - /Inglorius Basterds/ (398 pont)
2.) Gran Torino - /Gran Torino/ (265 pont)
3.) Avatar - /Avatar/ (229 pont)
4.) Star Trek - /Star Trek/ (228 pont)
5.) District 9 - /District 9/ (208 pont)
6.) Benjamin Button különös élete - /The Curious Case Of Benjamin Button/ (204 pont)
7.) Watchmen - Az őrzők - /Watchmen/ (187 pont)
8.) A pankrátor - /The Wrestler/ (163 pont)
9.) Elcserélt életek - /Changeling/ (151 pont)
10.) Másnaposok - /The Hangover/ (134 pont)

2010-es Top 10:

1.) Eredet - /Inception/ (364 pont)
2.) Viharsziget - /Shutter Island/ (217 pont)
3.) Ha/Ver - /Kick-Ass/ (175 pont)
4.) Toy Story 3 - /Toy Story 3/ (165 pont)
5.) The Expendables - A feláldozhatók - /The Expendables/ (163 pont)
6.) Sherlock Holmes - /Sherlock Holmes/ (107 pont)
7.) A tetovált lány - /Män som hatar kvinnor/ (104 pont)
8.) Egek ura - /Up In The Air/ (95 pont)
9.) Social Network - A közösségi háló - /The Social Network/ (91 pont)
10.) 500 nap nyár - /(500) Days Of Summer/ (81 pont)

2011-es Top 10:

1.) Fekete hattyú - /Black Swan/ (214 pont)
2.) Drive - Gázt! - /Drive/ (213 pont)
3.) Super 8 - /Super 8/ (134 pont)
4.) 127 óra - /127 Hours/ (122 pont)
5.) X-Men - Az elsők - /X-Men - First Class/ (117 pont)
6.) A félszemű - /True Grit/ (111 pont)
7.) Harry Potter és a halál ereklyéi 2. rész - /Harry Potter 7/2/ (99 pont)
8.) A király beszéde - /The King s Speeche/ (94 pont)
9.) Az élet fája - /The Tree Of Life/ (78 pont)
10.) Fifti fifti - /50/50/ (76 pont)

2012-es Top 10:

1.) Bosszúállók - /The Avangers/ (217 pont)
2.) A sötét lovag - Felemelkedés - /The Dark Knight Rises/ (193 pont)
3.) Skyfall - /Skyfall/ (181 pont)
4.) Prometheus - /Prometheus/ (180 pont)
5.) A Hobbit - Váratlan utazás - /The Hobbit - An Unexpected Journey/ (176 pont)
6.) Warrior - A végső menet /Warrior/ (105 pont)
7.) Felhő atlasz - /Cloud Atlas/ (94 pont)
=.) Pi élete - /Life Of Pi/ (94 pont)
8.) Holdfény királyság - /Moonrise Kingdom/ (91 pont)
9.) Looper - A jövő gyilkosa - Looper/ (84 pont)
10.) The Expendables - A feláldozhatók 2. - /The Expendables 2./ (82 pont)

2013-as Top 10:

1.) Django elszabadul /Django Unchained/ (2012) - 222 pont
2.) Gravitáció /Gravity/ (2013) - 200 pont
3.) Sötétségben - Star Trek /Star Trek Into Darkness/ (2013) - 154 pont
4.) A Hobbit: Smaug pusztasága /The Hobbit: The Desolation of Smaug/ (2013) - 132 pont
5.) Hajsza a győzelemért /Rush/ (2013) - 127 pont
6.) A Wall Street farkasa /The Wolf of Wall Street/ (2013) - 104 pont
7.) Fogságban /Prisoners/ (2013) - 98 pont
8.) A lehetetlen /Lo Imposible/ (2012) - 96 pont
9.) Feledés /Oblivion/ (2013) - 78 pont
10.) Transz /Trance/ (2013) - 65 pont

2014-es Top 10:

1.) Csillagok között - /Interstellar/ (2014) - (156 pont)
2.) A holnap határa - /Edge of Tomorrow/ (2014) - (152 pont)
3.) A galaxis őrzői - /Guardians of the Galaxy/ (2014) - (138 pont)
4.) A Hobbit - Az öt sereg csatája - /The Hobbit: The Battle of the Five Armies/ (2014) - (117 pont)
5.) Holtodiglan - /Gone Girl/ (2014) - (113 pont)
6.) A Grand Budapest Hotel - /The Grand Budapest Hotel/ (2014) - (102 pont)
7.) X-Men - Az eljövendő múlt napjai - /X-Men: Days of Future Past/ (2014) - (99 pont)
8.) A majmok bolygója - Forradalom - /Dawn of the Planet of the Apes/ (2014) - (94 pont)
9.) Éjjeli féreg - /Nightcrawler/ (2014) - (87 pont)
10.) Amerika Kapitány - A tél katonája - /Captain America: The Winter Soldier/ (2014) - (71 pont)

2015-ös Top 10:

1.) Whiplash - /Whiplash/ (2014) - 240 pont
2.) Mad Max - A harag útja - /Mad Max: Fury Road/ (2015) - 233 pont
3.) Mentőexpedíció - /The Martian/ (2015) - 177 pont
4.) Star Wars - Az ébredő erő - /Star Wars: The Force Awakens/ (2015) - 175 pont
5.) Birdman - /Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)/ (2014) - 161 pont
6.) Mission Impossible - Titkos nemzet - /Mission: Impossible - Rogue Nation/ (2015) - 130 pont
7.) Jurassic World - /Jurassic World/ (2015) - 127 pont
8.) Agymanók - /Inside Out/ (2015) - 118 pont
9.) Kingsman - A titkos szolgálat - /Kingsman: The Secret Service/ (2014) - 111 pont
10.) Sicario - A bérgyilkos - /Sicario/ (2015) - 78 pont
0