• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > A zongorista (Mirax kiadás) (DVD)
A zongorista (Mirax kiadás) The Pianist
Szállítható: AZONNAL
999 Ft
 
 
 
 

Már csak 2 db. van raktáron
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák
1939, Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoraművész egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. A felvétel félbeszakad, Wladyslaw hazatér. Otthon zsidó szülei és testvérei megpróbálják eldönteni, mit vigyenek magukkal, ha a növekvő náci fenyegetés miatt menekülniük kell Varsóból. Wladyslaw nem akarja elhagyni a várost, mivel szereti, s legalább annyira rajong Dorotáért, a fiatal csellistáért. Miközben megpróbálnak pénzt keresni, hogy eltartsák a családot, a körülmények egyre rosszabbra fordulnak. Mindenkit deportálnak, kivéve Wladyslawot, akinek sikerül elmenekülnie és a lebombázott Varsó romjai közt éli meg a háború utolsó éveinek fordulatait.
Stúdió:
Játékidő:
143 perc
Gyártási év:
2002
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
berzerker8713
értékelése:
2012. nov. 29. - 11:03
Kötelező darab, ami mellett nem lehet észrevétlenül elmenni!
Az ilyen jellegű filmeknek mindig nehezen állok neki. Nem mintha nem szeretném az életrajzi és\vagy drámai alkotásokat, de ezekhez nem árt ha az embernek van egy bizonyos hangulata. Nagyon lehangoló tud lenni...

Roman Polanski rendező egy nagy rakás díjat besöpört ezért a nem éppen szívderítő történetért. A 3 legfontosabbért (rendezés, férfi főszereplő, adaptál forgatókönyv) Oscar-díjat kapott 2003-ban. A film bemutatója az 55. Cannes-i filmfesztiválon volt és rögtön egy Arany-Pálma díjjal jutalmazták.
A mozi alapjául szolgáló könyvet, Wladyslaw Szpilman (akiről a produkció is szól) 1945-ben írta meg A Város Halála címmel, amit 1998-ban újra kiadtak. Ekkor már megkapta A Zongorista címet.

SPOILER-es lehet!

Hogy a film miről is szól? Nem nehéz elmondani, de mivel nem akarom lelőni a poént csak nagy vonalakban.
Wladyslaw Szpilman Varsóban él és a Lengyel Nemzeti Rádió-nál dolgozik. Országos hírű, elismert zongoraművész. Miután 1939. szeptemberében a németek megtámadják Lengyelországot, elkezdődik a saját és családjának kálváriája. Fokozatosan veszít el mindent és mindenkit, míg nem egyszer azon kapja magát, hogy egyedül van és nincs semmije. Olyan mélyről kell felállnia, ami nem biztos, hogy sikerül.

A Schindler Listájához képest, valamivel finomabb, de csak egy hangyányit! Mivel ez Szpilman életrajzi regénye alapján készült, akit nem tudtak elhurcolni a lágerekbe, az ottani (haláltábor) életet nem igazán mutatja be. Persze rengeteg fájdalmat közvetít még így is a film, de némileg befogadhatóbb.
Nagyon érdekes jelenetek bukkannak fel a filmben, ami mélyen elgondolkodtatja az embert. Mert normál esetben, ha valakit a szomszédunkból, környezetünkből elvisznek, elhurcolnak az megbotránkoztató. Itt -teljesen érthető okoknál fogva- megkönnyebbülést jelent az embereknek, amikor látják, a szomszédot viszik, így a mai napot megússzák. De mi lesz holnap? Egyáltalán lesz holnap? Vagy jobb lenne ma befejezni?
Emberek úgy sétálnak az utcán, hogy a járdán megdöbbentő mennyiségben holtestek. Fiatal vagy idős, nő vagy férfi, nem számít! Nem csak hogy megszokták, de már tudomást sem vesznek az emberek róluk. Úgy közlekednek a holtestek mellett, hogy pillantást sem vetnek rájuk. Egy háború, ami ilyen volumenű, ami ilyen nézeteket vall és ami a legdurvább és legembertelenebb eszközöket használja, a legerősebb férfiből vagy nőből is képes idegroncsot vagy érzéketlen lényt csinálni, aki rezignáltan nézi végig városa, országa pusztulását.
És folytathatnám még órákig...

Amellett, hogy ez egy életrajzi regény, ahol leginkább a történet és a szereplők alakítása a fontos és az is dominál, a látványvilágra sem lehet panaszunk. Hihetetlen beállításokat használva teremtették meg egy "apokalipszis sújtotta" város hangulatát.
Megtapasztaljuk a leggazdagabbak környezetét, a legszegényebbek életterét, a kettő közti átmenetet és azt, ahogy szociális és vagyoni megkülönböztetés nélkül, minden zsidó a gettóban találja magát borzalmas körülmények között.
A Zongorista erről is szól. Egy elismert és jómódú zenész szemével nézheted végig, ahogy a gazdagból szegény lesz, ahogy a 400 ezer varsói zsidóból nem marad csak néhány ezer, ahogy mindenkit elhurcolnak, hogy "máshol, ahova mennek, majd jobb lesz."

Szereplőink hihetetlen odaadással dolgoztak a filmen és valószínűleg előtte is. Adrien Brody, aki Wladyslaw Szpilman-t alakította, annyira magával ragadja az embert, hogy észre sem veszi, ahogy telik az idő. Érthető mód, meg is kapta az Oscar-díjat. A film mellékszereplői azt nyújtották a vásznon, amit a néző elvár. Nem laposak, nem játsszák túl a szerepüket. Azt hozzák, amit a történet megkövetel. Fantasztikus munka!

Pár szó a zenéről. Értelemszerűen a betétdalok hangulata nyomasztó és nagyon súlyos. A zongora-részek viszont gyönyörűek. Professzionális munka eredménye, ami tényleg egy művész agyszüleménye. Érdemes a sok, más dolog mellett, erre is odafigyelni!

Ez a kiadvány nagyon egyszerű. Tipikus Mirax... De mivel, kapható belőle, 2 lemezes-feknis-digipack-es változat, nem húzom le. Ugyan nehezen beszerezhető, ahogy látom itt már nem is kapható. Aki tudja, azt, aki nem annak a fapados verziót is ajánlom.

Spielberg mesterműve mellet ez is lehetne kötelező tananyag.

10\10 Meghatározó élmény!!!
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
100%

2 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (0)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

Indíts fórumot a termékről!

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: