• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Biciklitolvajok (DVD)
Biciklitolvajok Ladri di biciclette (xpja)
- 17%
Szállítható: AZONNAL
2.490 Ft
Eredeti ár: 2.990 Ft

Már csak 1 db. van raktáron
  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

Vittorio de Sica rendező mesterien mutatja be, hogy egy váratlan esemény miként forgatja fel egy sanyarú sorsú ember életét. A Biciklitolvajok 1950-ben elnyerte a legjobb idegen nyelvű film Golden Globe-díját, forgatókönyvéért pedig Oscar-díjra jelölték. Az alkotást 1958-ban beválasztották a Brüsszeli tizenkettő listájára, a világ legjobbjaiként számon tartott filmek közé is.

Antonio, a külvárosban élő családapa (Lamberto Maggiorani) már hosszú hónapok óta munkanélküli. Most végre úgy tűnik, utoléri a szerencséje, mert kap egy lehetőséget, hogy plakátragasztóként dolgozhasson, azonban nehézséget jelent számára, hogy ehhez egy biciklire lenne szüksége. Miután az utolsó olyan holmit is beadja a családi háztartásból a zálogházba, ami akár csak a legcsekélyebb értéket is képviseli, az övé lesz az áhított munkaeszköz. Ám a bűntől fertőzött Róma nem engedi, hogy megkapja az esélyt egy könnyebb életre, mert már munkába állása első napján ellopják a kerékpárt. Hűséges barátja, a kis Bruno (Enzo Staiola) elhatározza, hogy nem hagyja annyiban a dolgot, és a tolvaj nyomába ered...

Játékidő:
90 perc
Gyártási év:
1948
Hangok:
- olasz - mono (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
4:3
 
Dokumentumfilm - A neorealizmus története 1950-ig (kb. 60 p.)
Átlagos értékelés:
juliet
értékelése:
2012. okt. 22. - 0:41
Szegény embert az ág is húzza...
Legalább 15 évet vártam arra, hogy megint láthassam a filmben szereplő kisfiú arcát a film végén!! Az egész film története sűrítve ott van a szemeiben. És nemrég a szegedi Grand Cafénak köszönhetően megint lehetőségem nyílt rá. Bár lehet, hogy ebben a mai torrentes világban sokan nem ismerik ezt az érzést. De kivártam! És megérte! Semmi nem adhatja vissza azt a boldogságot, hogy megint végignézhettem az egyik kedvenc filmemet, amely annak ellenére bekerülhetett a kedvenceim közé, hogy csak egyszer láttam a tévében. De ez a mostani élmény szinte még erősebb volt, nemcsak azért, mert még tapasztaltabban és emiatt még mélyebben átérezhettem a film mondanivalóját és érzéseit, hanem azért is, mert másfél órára úgy éreztem, mintha a negyvenes évek Rómájában lennék, a hangulatos moziterem olyanná vált, mint az akkori nyüzsgő olasz mozik, amikor az emberek számára a moziba járás valami egészen más és fontosabb, közösségformáló erő volt.
Vittorio de Sica az egyik legkedvesebb rendezőm, szinte utánozhatatlan, mit tud kihozni egy egyszerű történetből, a színészeiből. Olyan hangulata van a filmjeinek, amit az ember nemhogy 15 éven, egy életen keresztül sem felejt el. Ilyen volt számomra a Biciklitolvajok is. Most, hogy újra láttam, alig tudtam felállni a székből, annyira letaglózott. Ez az a fajta film, amiért hajlandó vagyok moziba menni, amiért kétszer ennyit is kifizetnék, és ami nem egy tucatfilm, hogy megnézem és aztán elfelejtem. A képek, a zene, a szereplők tekintete kísér egy életen át. Ezek a jó filmek. Ez a katarzis, amit sokan nem szeretnek, mert a katarzis mindig nagyon fáj. Én szeretem, ha fáj.
Az olasz neorealista filmek, meg úgy általában a 40-es, 50-es, 60-as évek olasz filmjei amúgy is a szívem csücskei. Az egyszerűség, az őszinteség mindig ott van bennük. Ami, amint tudjuk, a legnehezebb. Nincs felesleges giccs, csak egy gyönyörű történet, egy erkölcsi példázat.
Szegény embert az ág is húzza. Talán ezzel a mondattal lehetne sejtetni, hogy miről szól a film, ha a történet összefoglalására ez nem is elég. A legnagyobb mértékű tisztaság, a becsületesség, az erkölcsösség még a nehéz időkben is, amikor sokan az egyszerű utat választják, és lopnak. És hazudnak. Szemrebbenés nélkül. Nem úgy, mint Ricci, a film hőse, aki dolgozni akar akkor is, amikor alig van munka, hogy eltartsa a családját, feleségét és kisfiát. Az alapvető munkaeszközének elvesztése a megélhetésüket fenyegeti, így válik a bicikli a létfenntartás szimbólumává. Mindent megtesz, hogy ellopott biciklijét megtalálja, kisfia, Bruno segítségével, de mintha az egész világ összeesküdött volna ellene. És mikor végre megtalálja a tettest, akkor is mindenki ellene fordul, és ott marad egyedül az igazával a hangos csőcselék ellen.
Nem írom le a végkifejletet, hátha valaki még nem látta, ha így van, sürgősen pótolja be, ha teheti, mert a filmművészet egyik kiemelkedő alkotásáról van szó, amelyet méltán halmoztak el díjakkal, köztük az Oscar-díjjal is. Csodálatos színészi alakítások jellemzik, köztük természetesen a főszereplő, Lamberto Maggiorani alakítása, és egyenrangú partnere a fiát játszó Enzo Staiola, aki zsenge kora ellenére rendkívül hitelesen játszik, szándékosan nem használom rá a gyerekszínész szót, mert igazi színésznek tartom, felnőtteket meghazudtoló érettséggel, kevés eszközzel, de annál több érzelemmel és átéléssel játszik. Egy életre beégette az arcát a memóriámba. Meg kell említeni a zenét is, amely szintén csodálatos és fülbemászó, Alessandro Cicognini komponálta. Nagyon ideje volt már, hogy végre kiadják ezt az örök klasszikust!!!
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
95%

6 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (5)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: