• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > A Bourne-hagyaték (DVD)
A Bourne-hagyaték The_Bourne_Legacy
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 

  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák
A Bourne filmek szövevényes történeteinek kiagyalója, Tony Gilroy egyúttal a rendező szerepét is betölti a páratlanul népszerű, világszerte csaknem egy milliárd dollár bevételt hozó kémsorozat legújabb fejezeténél. Az író-rendező a Robert Ludlum kreálta Bourne univerzumot egy eredeti történettel bővíti: egy új hőst mutat be a nézőknek, akinek élet-halál harcát az első három film eseményei indítják be.
Stúdió:
Játékidő:
130 perc
Gyártási év:
2012
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
- cseh - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol, cseh, dán, finn, héber, izlandi, norvég, svéd
Képformátum:
2.40:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2013. feb. 11. - 1:00
Mozi a gyógyszerfüggőségről
Emlékszem, fél évvel ezelőtt mekkora csalódás volt a Bourne nélküli Bourne film a moziban. Sikerült neki alaposan megtépázni az amnéziás szuperzseni presztízsét – mindösszesen egyetlen idióta forgatókönyvnek köszönhetően. Így hát nem is igyekeztem annyira újranézni ezt a mozit, holott mindvégig ott ült a vállamon a kisördög, hogy tegyek vele még egy próbát. Merthogy ezt is – mint annyi mást, szeretném szeretni…

Nos, nem sikerül. Legalábbis nem teljesen sikerül. Másodszorra valamennyire talán túlléptem a kék/zöld kapszula krízisen, nevezetesen azon, hogy a készítőknek nem volt jobb ötlete, mint arról filmet csinálni, hogy egy szuperkatona be tudja-e venni a kapszuláját vagy nem… Másodszorra nem is ez volt már a problémám, inkább az, hogy az egész hogyan illeszkedik a franchise-ba. Hát, nyögvenyelősen… Mert hiába vannak egész jó és ötletes kapcsolódási pontok az Ultimátummal, hiába jön át valamennyire a Bourne-filmek feelingje, ha azok egyik legnagyobb erényét, a valószerűséget hajítják kukába a popcorn miatt.

Kezdjük azzal, hogy az egész lóg a semmiben, ráadásul kínosan koppint a múltból a nyitójelenet. Értelemnek halvány szikrája sincs, sokáig nem tudjuk, mi és miért történik. Látjuk Aaront (Renner) átkelni a Ködhegységen, látjuk Byert (Norton) dobálózni a különféle titkos programnevekkel, meg látunk egy laboratóriumot Shearing doktornővel (Weisz), de igazából totál zavaros az egész. Azonban míg a Rejtélyben Bourne-nal együtt nem tudjuk, mi van, s később vele együtt világosodunk meg, itt teljesen hülyének érezzük magunkat: tudnunk, értenünk kellene, de a kohézió hiányzik a jelenetek közül. Legalábbis én így éreztem: a film legnagyobb összeesküvése egy katona leszoktatása egy gyógyszerről. Ugyan már…

De még ha ez hiteles lenne. Azonban a korábbi mozik realizmusát nagy ívben szembe köpik, Aaron tettei korántsem olyan megalapozottak és hitelesek, mint kollégájáé. Inkább szuperhősös figura lett, mint egy jól kiképzett katona. Az egész kompánia, aki üldözi, szerencsétlenebbnek tűnt, de az i-re a negatív pontot a motoros üldözés tette föl. Kellett egy nagy, látványos akció a végére, hát bedobták ezt. Anyám. Akkora ökörségek voltak benne, hogy már-már Vas szintre degradálták a mozit. Arról nem is beszélek, hogy a háztetőn futkosás is ismerős volt, azt nem is merték túlzásba vinni, meg azt gondolták, a sok hüle úgyis elhisz mindent, amit lát, motoron nem számít semmi. De igen, kérem. A Bourne-franchise egyik alappillére volt eddig az, hogy el lehetett hinni: az ügynök valóban meg tudja csinálni azt, és azon/abban/azzal, amit látunk a vásznon. Nem volt túljátszva, túldimenzionálva semmi. Eddig…

A kutya tehát a forgatókönyvben van elásva. Történet nulla, izgalmi faktor minimális. Rennert a Bombák földje ót nagyon bírom, vele semmi gondom nem volt, mint ahogy gyakorlatilag a többi színésszel sem. Az egész mozi talán legeslegnagyobb hibája, hogy ilyen címmel hozták ki, hogy próbálták kötni a Matt Damon által megformált – az elmúlt évtized legjobb – ügynökéhez. S ha igaz, amit olvastam, miszerint több alvó ügynököt is felébreszt Hollywood, hogy majd a legvégén egy nagy SzuperBourne filmben számoljanak le a CIA-val, akkor még jó pár kellemetlen élményben lehet részünk. Matt Damon meg csak röhög magában: meg sem tudják közelíteni őt és karakterét.

A DVD kb. úgy viszonyul a normális kiadáshoz, mint az Örökség a Bourne Univerzumhoz. Épp csak a film van rajta, kép, hang megfelelő. Extra egy gramm sincs, átlátszó tok, üres belső. Ez is egyfajta örökség…

A lényeg: a másik három árnyékában elfér a polcon, nem az első eset, hogy egy sorozat sokadik részét szeretni akarom, de nem megy. Nem az első eset, hogy valami azért kerül fel a polcra, hogy teljes legyen egy franchise. És így a másik három mozi is sokkal fényesebb a tükörben…Mindazonáltal még az is lehet, hogy a motorozást lehagyva újra is bírom egyszer nézni – remélem, nem azért, meg a legújabb mozi ebben a világban ennél is szarabb lesz…
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
berzerker8713
értékelése:
2013. jan. 11. - 13:07
Gyenge folytatás. A korábbi részek sikerét meg sem közelítve.
Ahogy azt tudni lehet, a sorozat negyedik részébe már nem került be Matt Damon és az általa megformált karakter (Jason Bourne) sem. Ez számomra a filmet már hátrányból indítja. A trilógia nem csak az eredeti könyv, a jó rendezés miatt lett az ilyen jellegű akciófilmek (szerintem) koronázatlan királya, hanem, mert Damon parádésan alakította a szerepét. Persze szervesen kapcsolódik ez a rész is a többihez, de csak akkor fogok vele megbékülni, ha az öreg Jason Bourne visszatér és akkor ezt betudom egy ilyen "eközben a város másik részén..." történetnek.

Itt még az elején hadd tegyem hozzá, hogy ez a kritika inkább összehasonlítás a trilógiával, mert szerintem ez a legfőbb szempont a produkció megítélését tekintve.
Helyenként SPOILER-t tartalmaz!

Főszereplőnk (ezúttal) a roppant ügynökös nevű Aaron Cross, akit Jeremy Renner (Bosszúállók, A Bombák Földjén, 28 Héttel Később) formál meg. Természetesen őt is a Treadstone képzi ki, ugyan úgy, mint a többi szuper-ügynököt. Filmünk első része gyakorlatilag erről szól, amolyan "egyedül a vadonban" formában. Fontosnak érzem elmondani, hogy a negyedik rész, akkor játszódik, mint a harmadik, tehát Jason Bourne még vastagon tevékenykedik. Ez mondjuk szerintem egy zseniális húzás. A két rész egy időben mutatja be, hogy bomlik, foszlik szét és semmisül meg a Treadstone, ezáltal jobban megérthetjük a cselekményt. Egyik oldalról Bourne, a másikról Cross aprítja a tagokat.
Alapvető különbség, hogy még a trilógia tele volt logikai megoldásokkal, furfanggal, csellel, miközben az új rész már jóval agresszívabb és inkább a harcra, bunyóra és lövöldözésre megy rá. Ez az egyik ok, ami miatt nem tetszik. Ez volt a korábbi epizódok pikantériája, amikor nézed, figyeled a monológokat, a gondolatmenetet majd a kivitelezést és egy könnyed "de kemény b*zdmeg-gel" konstatálod, hogy mekkora király is az, amit te most éppen látsz.

Mindezeket egybevéve, úgy gondolom, hogy vizuális élményben sem nyújt többet. Valamiért süt a képernyőről a brutalitás. Bourne a verekedést is elegánsabban csinálta, mint Aaron Cross. Egyszerűen nem tudom hova tenni ezt a filmet. Mindenből csak egy kicsi van, vagy ha a gyilkolászást nézem, az meg elég lélektelen. Semmi kifinomultság, precizitás. De a nyers erőt sem mondanám rá. A Rohanás című film ékes példája annak, milyen az, ha valaki jön, lát, puffogtat. De itt még ennyit sem kapunk.
Tony Gilroy, aki eddig írta a sztorit, most rendez is. Ha eddig ilyen fantasztikusan érezte, akkor most, hogy lőhetett így mellé?

Jeremy Renner. Jó színész és ez a film nem rajta megy el. Ugyan a produkció könyvadaptáció, tehát némileg meg volt kötve Gilroy keze. A forgatókönyv írásakor komoly hibákat követtek el, ugyanakkora problémák bukkannak fel a rendezésben is. Nem igazán sikerült összhangot teremteni a rendezés, a történet és a színészek között. Tehát, ahogy mondtam, Renner-rel nincs gond, de ebből ő sem tudott többet kihozni, mint, ahogy Edward Norton és Rachel Weisz sem.

Többet nem tudok hozzáfűzni. Ez a negyedik rész ezer sebből vérzik, de a legnagyobb a szívénél van: Matt Damon nem vállalta a szerepet, ezért ebbe már nincs bent. Ő és az ő alakítása tette lemásolhatatlanná és utánozhatatlanná a szériát. Nélküle nehéz lesz visszamászni a csúcsra.
Persze meg fogom vásárolni, mert a többi is meg van és szeretném, ha a gyűjtemény teljes lenne. Gyűjtőknek és nagy Bourne-fanatikusoknak ajánlom.

10\5
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
PozAndr
értékelése:
2013. jan. 3. - 15:11
Bourne-Hagyatek
A Bourne Hagyatek

Jason Bourne hat evvel ezelott felfedte a Treadstone es Blackbriar CIA titkos-hadmuveletek lenyeget, es ezzel nem csak az elvesztett szemelyazonossagat kapta vissza, de jo nehany CIA vezetonek is felelnie kellett. A Doug Liman, majd Paul Greengrass altal rendezett, az eredeti Bourne trilogian alapulo filmek jol megkomponaltak, feszultseggel, es akcioval teliek voltak, egy olyan tortenettel megirva, amely jobban kielegitette a XXI. szazadi mozinezo igenyet, mint az eredeti konyv tortenete, amelyben meg Carlos, a Sakal volt az egyik foszereplo. A folytatasra ot evet kellett varni, es a korabbi resz forgatokonyviroja, Tony Gilroy vette a rendezoi szeket Greengrass-tol. Folytatas? Nem. Mert a Hagyatek tortenete valojaban az Ulltimatummal parhuzamosan folyik, ott veszi fel a fonalat, amikor Jason Bourne megerkezik Manhattanba, hogy vegso csapast merjen Noah Wosen CIA igazgatora... A tortenet volt az elozo filmek egyik legnagyobb erossege, es a mostani film legnagyobb gyengeje. Bar a foszereplo Jeremy Renner, Aaron Cross szerepeben viszonylag jo, Matt Damon karizmajat nem eri el, a filmhez olyan forgatokonyvet irtak, amely egyaltalan nem melto a Bourne vilaghoz. Gyogyszerekkel mentalisan es fizikalisan felturbozott katonak, kemiai agymosas, mind olyan elemek, amelyeket mar lathatott a mozinezo 100 masik B filmben is... Az Edward Norton altal alakitott negativ foszereplo sulytalan, es a film 135 perces jatekhossza unalomba fullad, mert a nagy resze beszelgetes, amely mellett alig van akcio.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
58%

6 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (1)
61-80%
 (1)
41-60%
 (3)
21-40%
 (0)
0-20%
 (1)

Megosztás

Ingyenes szállítás
Felhőtlen szórakozás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: