• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > A nap birodalma (2 DVD) (DVD)
A nap birodalma (2 DVD) Empire of the Sun - Special Edition
A termék már nem kapható
 
 
 
 

MEGJELENÉS: 2005. november 17. | INFO A termék sajnos már nem beszerezhető.  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák
Steven Spielberg lenyűgöző filmje arról mesél, hogy élte meg az apró fiúcska az óriási háborút. Jim Graham (Christian Bale), a brit kisfiú Sanghajban tartózkodik szüleivel, mikor kitör a II. világháború és a japán hadsereg megszállja az országot. A háború forgatagában Jim elszakad a szüleitől, japán katonák fogják el és fogolytáborba viszik. A nyomorúságos körülmények és a kegyetlen őrök már minden reményt kiöltek a rabokból, azonban a fiú gyermeki kitartása, határtalan optimizmusa és irigylésre méltó életigenlése újra lelket önt beléjük.

J. G. Ballard felejthetetlen regényének adaptációja volt az első olyan nagy hollywoodi produkció, amelyet eredeti helyszíneken, a kínai vasfüggöny mögött forgatak. Steven Spielberg filmje számos díjat nyert, főszereplője, a 13 éves Christian Bale teljesítményét pedig a mai napig az egyik legmeghatározóbb gyerekszínészi alakításként tartják számon.
Stúdió:
Játékidő:
147 perc
Gyártási év:
1987
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
- angol - Surround (DD)
- cseh - Surround (DD)
Feliratok:
magyar, angol, cseh
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
 
Dokumentumfilm - A kínai odisszea – Steven Spielberg: A nap birodalma - MAGYAR FELIRATTAL
 
Előzetes -
Átlagos értékelés:
godot
értékelése:
2009. már. 7. - 8:42
A lelkekben pusztító borzalmak kiemelkedo filmje Spielberg legjobb háborús eposza, arányaiban minimálisnak számító technikai kisegítéssel, csak az emberre, a jellemekre koncentrálva, amiben Christian Bale –nem szégyen ez, csak furcsán hangzik- 13 évesen élete alakítását nyújtja.

A hatásvadász elemek –hiszen mégiscsak Spielbergrol beszélünk- ezúttal háttérben maradnak. Figyelembe véve, hogy egy gyerek szemével próbáljuk feldolgozni, amit egykönnyen amúgy sem lehet, nem beszélhetünk irányított érzelmekrol. Akit nem indít meg egy gyerek szenvedése, küzdelme az életben maradásért, az elveszett ember –de leginkább csak elveszett.
Ezen is túl, a „nagy túlélo”, James Graham figurája annyi gazdagságot, kidolgozottságot, érzelmi kényszerfejlodést, átalakulást mutat, hogy való igaz: nem is lenne elvárható egy gyerektol a szerep tökéletes megformálása –szerencsére volt már erre példa: az utolérhetetlen Anthony Kemp, mint a mi Nemecsek Ernonk.

De éppen, mert Spielbergrol van szó, mégsem egy kamaradarabról van szó. Amikor kell, látványos nagytotált, amikor kell, két perc közelit (szavak, zajok nélkül) kapunk a fohos szemeibe nézve –döbbenetes hatás.

A nagyszeru fényképezés, a tökéletes történetvezetés, vagy a gyönyöru zene már régi kellék a rendezonél (még a gyengébb filmjeiben is), s szerencsére a lemezen is visszakapjuk ezt a profi színvonalat, igazi minoséget kínál a valóban extra kiadás.

Háborús film ez a javából: ugyan akció nélkül, s csak alkalmi látvány-elemekkel, olykor hadijelentésekkel a háttérben –de egy zseniális gyerekszereplo magával ragadó játékának köszönhetoen mindvégig sorstársak, a pusztítás szemtanúi és túléloi lehetünk.
3 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
R2-D2
értékelése:
2006. szep. 26. - 21:24
Én sem láttam még-eddig, úgyhogy számomra is zsákbamacska volt. De bízva a rendezoben, meg a színészekben, bevállatam így is. És nem kellett csalódnom.

Bár mást kaptam, mint amire számítottam, ez egy csodálatos film. Spielbergesen érzelgos, ugyanakkor szomorú és kegyetlen. A kegyetlenség viszont megmarad elviselheto szinen. Inkább egy lélektani dráma, megtörtént események alapján.
A kisfiú a nagy háborúban. Mennyire igaz ez. Kevesebb akció mint ahogy egy háborús filmben várhatnánk, viszont nagyon jó korrajz egy olyan világról, amirol a II világháború kapcsán kevesebb szó esett nálunk.
Cr. Bale szerintem szenzációs. Már itt is. Az egyik kedvencem felnott korában, hát immár gyerekkorában is.
A filmben hihetetlen jól alakítja a szüleitol elszakadt kisfiút, aki fogolyként a jég hátán is megélve küzd a túlélésért. És ez a küzdelem egyben játék is neki. A film vége meg hát tökéletesen spielberges..
A lemez képe hibátlan. Az angol hang hibátlan. Viszont magyar hang szerintem borzalmas. Az összes párbeszéd a centerbol, dobozhangon szól. A surround hangzás rendben van, hangosabb is mint az angol, de így viszont nem áll össze a kép. Mintha két hangsáv szólna párhuzamosan. Egy mono, megy egy 4.1.
Még valamit meg kell említeni: A zenét. Mert az csodálatos. Pláne a nyitó dallam, a kórus. J.W. ismét nagyot alkotot(ha az az o muve..)

Extra igazándiból egy 50 perces dok.film, magyar felirattal. Meg egy elozetes (a csodálatos zenével)

Kosárba!
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
glad
értékelése:
2005. dec. 4. - 23:44
OK
------

Azon kevés DVD-k közé tartozik, amit úgy vettem meg hogy nem láttam elötte moziban vagy kölcsönözve. Azonban annyira jók voltak a paraméterek (rendezo/szinészek/téma/ár), hogy bevállaltam.
Foleg azoknak írom ezt akik hasonlóképpen vannak mint én.

Legelsonek annyit, hogy a leírásban a következo mondatott valószínüleg félre fordították, mert ez nem igaz a filmre:
"...azonban a fiú gyermeki kitartása, határtalan optimizmusa és irigylésre méltó életigenlése újra lelket önt beléjük..."

A film megtörtént cselekmények alapján készült és kitüno pszichológiai ábrázolása az adott szituációnak.
Azonban itt nem életigenlés láthatunk hanem eros élet ösztönt. Az az óriási különbség, hogy az "élet öszötön" egy ösztön, ami a minimumra törekszik akár tudatosság nélkül. Az életigenlés viszont lelki és tudatos felülemelkedése azokon a gondokon, ami az átlag embert elnyomna. Óriási különbség!
És aztán az a "...újra lelket önt beléjük..." se jellemzi a filmet.

Szóval alapban egy teljesen más filmet kaptam, egy sokkal sötétebb tónusut, de azért nem csalódtam.
Talán annyi tanács:
Ha könnyed akciót szeretnél akkor ne vedd meg, mert ez inkább egy lelki dráma!
DE még mekkora nagy! És ezt most jó értelembe mondom, mert a film egyenessen zseniális!
Egyik különlegeségét az egyedi látásmód adja.
Egyfajta semleges szemszögnek mondanám a civil gyermek leírását.

Valóban ilyen filmet látva tudja az ember, hogy ez a tehetséges rendezo bizony megált a fejlodésben (sokak szerint hanyatlik).
Tényleg méltatlanul elfeledett film.
Örülök, hogy megvettem.

Az extra szerintem pont jó. Amúgy se vagyok a rengeteg extra híve. Ez igényes és kimerito volt, a maga idejében pedig kuriózum lehetett a téma miatt.

Hang: Hááát ja az a magyar persze szokásosan rossz, de hát akinek nem tetszik az ne válassza. Jobb mint a semmi.
Az elején mondjuk a bevezetonél röhejes, de aztán beáll a VHS minoség.
3 látogatóból 2 értett egyet ezzel a hozzászólással
2011. máj. 25. - 17:04
Sajnos csak most láttam ezt a filmet... miért is? Kimaradt, nem figyeltem, nem volt nagy por körülötte? mindegy már...

Spielberg egy nagyon jó rendező, lehet szidni, lehet ajnározni, a lényeg: hasznosat tud alkotni, szórakoztatót.Pont.

Aki nem ismeri a filmet erősen ajánlom (nálam csak 1szer nézős sajnos) megnézésre, mert nagyon jól mutatja be a háború értelmetlenségét, rávetítve a kisgyerekre, akit én emiatt "bolond"-nak is gondolok, nekem úgy jött le hogy kicsit megkattant... (előtte sem volt 100as, a könyvet nem olvastam, csak tipp) nem simán egy elkényeztetett gyerek, hanem érdekes személyiség inkább!

Az meg különösen tetszett, hogy semmi eszetlenséget nem vitt bele, a japánok kínzásairól, a szörnyű táborokról, valójában még "úri" dolguk is volt ott, ennél vannak 100szor, 1000szer rosszabb helyek, életkörülmények ma is akár.... ( a Schindler listájában sem mutatott baromságokat kísérletekről, szappanról, bőrlámpákról, sőt még a gázkamrás jelenet is csak fürdés volt ott is - ez szerintem valahol korrektségre vall- itt szintén nem túloz!)

Szóval véleményem szerint - kicsit laposabban, szárnybontogatósan, rákészülve a drámai filmjeire - egy érdekes művet kreált, mindenképp érdemes megtekinteni!

A témában viszont sokkal jobb és ütősebb (könyvben pláne) a J.Clavell - Patkánykirály című alkotás, az nagyon mélyen bennem maradt, pedig 19éve olvastam el, annyi idős gyerekként, mint itt a főhős... és most teljesen a hatása alá kerültem, ismét!!!
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással

DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
90%

4 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (2)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: