• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > Könyv > 50 éves a polgári perrendtartás (Könyvek)
Kengyel Miklós
50 éves a polgári perrendtartás nem ismert
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
"Fél évszázad - a rohanó világesemények mellett is - hosszú idő, s ha ez alatt /jóllehet jelentős novellisztikus változtatásokkal/ "talpon" lehetett maradni, egyben olyan módon lehetett szolgálni a jogalkalmazást, ahogy ezt megvalósulni láthattuk, mindenképpen a jogalkotás érdemeként könyvelhető el. Még akkor is, ha a most említett szolgálati szerep időnként meg-megbicsaklott, ami aztán a kritikai észrevételek felvetését is indokolttá tehette. Ezek az észrevételek természetesen annak fényében is felmerülhettek, hogy korábbi - az 1911. évi - perrendtartásunk olyan színvonalú jogalkotás volt, amely maradéktalanul érvényre tudta juttatni az európai jogfejlődés elveit, s hiánytalanul meg tudta teremteni a bíróság és a felek modern együttműködésének követelményrendszerét. Csakhogy a történelem szekere más irányt vett, új hatások újszerű "utánzásos" alapokon nyugvó kodifikációs igényeket is kielégíteni kívántak, így egy szocialista tartalmú törvény megalkotása vált elkerülhetetlenné. Ám ez a szocialista tartalom az újabb történelmi változásokat követve - éppen a novellisztikus módosítások tükrében - egyre inkább vesztett abból az erőből, amely rendszerhűségét volt hivatva kifejezni, így alkalmassá válhatott ellentétes jogi szellemiségű áramlatok befogadására, s ennek megfelelő elvek és gyakorlat kialakítására... Emléket állítani és egyben emlékezni is mi mással tudnának a polgári eljárásjog elméleti művelői és gyakorlati szakemberei, mint olyan tanulmányokkal, amelyek egy-egy eljárásjogi témakör múltját, jelenét és jövőjét mutatják be, egy-egy jogintézmény aktuális jogi arculatára kívánják ráirányítani - a továbbművelés igényével is - a perrendi reflektorfény némely halvány sugarát." /Részletek Gátos György előszavából/
Kiadó:
Dialóg Campus
Oldalszám:
174 oldal
Gyártási év:
2003

Könyvek
Vásárlói értékelés
Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

Indíts fórumot a termékről!

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: T2: