• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > Könyv > Egy hajdani nagybirtok - A munkaerő, a szántóföldi növénytermesztés és az állattenyésztés herceg Batthyány Fülöp enyingi uradalmában (18061870) (Könyvek)
Egy hajdani nagybirtok - A munkaerő, a szántóföldi növénytermesztés és az állattenyésztés herceg Batthyány Fülöp enyingi uradalmában (18061870) nem ismert
- 15%
Szállítható: KB. 7-10 NAP
2.656 Ft
Eredeti ár: 3.125 Ft

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
Író:
Enyingi uradalomként a 1819. század fordulóján egy nagy területű, vérhatalommal felruházott, de a családi hitbizományok közé nem sorolt nagybirtok tárul a forrásokból elénk, amelyet tulajdonosa, Batthyány Fülöp herceg egész hosszú életén át jó gazdaként kezelt többi uradalmával együtt. Keze alatt 1806 és 1870 között, a mindig igen gondosan megválasztott felelős gazdasági szakemberek irányításával az enyingi uradalom kezdett (Tóth Tibortól kölcsönzött kifejezéssel) nagybirtokból nagyüzemmé válni, meg kell jegyezni: szinte a tulajdonos akarata ellenére. Az enyingi uradalom a Mezőföldön, három megye: Somogy, Tolna és Veszprém (ma Fejér) megyék határán feküdt, jó termőhelyi és e korszakban közepes gazdaságföldrajzi adottságok jellemezték. Az enyingi uradalom gazdálkodása az 1860-as évekig sikeresnek mondható. Fő jövedelmi forrásaik, a gyapjú és a gabona eladása a piaci kereslet-kínálat függvényében váltakozó sikerrel ugyan, de felesleget termelt még az 1850-es évek nagyobb beruházásainak fedezésén túl is. Ebben az időben alakult ki az a kultúrtáj, amely ennek a Mezőföldön belüli területnek máig jellemzője maradt. A 19. századi gazdálkodás három elemzett területének vizsgálata lehetővé teszi ezen folyamat felvázolását.
Kiadó:
Ráció Kiadó
Oldalszám:
348 oldal
Gyártási év:
2014

Könyvek
Vásárlói értékelés
Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

Indíts fórumot a termékről!

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: