• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Sötét anyag (DVD)
Sötét anyag Dark Matter
Szállítható: AZONNAL
999 Ft
 
 
 
 
Egyéni kedvezmény nem érvényesíthető ennél a terméknél!

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

Liu Xing (Ye Liu), kínai egyetemista a világegyetem eredetét kutatja egy híres amerikai egyetemen a 90-es évek elején. Eleinte minden remekül megy. Sikerül olcsó lakást bérelnie néhány kínai ismerősével, és megismerkedik a helyi teaboltban dolgozó csinos amerikai lánnyal. A tanszékvezető, Jacob Reiser (Aidan Quinn), beveszi Liut a kozmológiával foglalkozó kutatócsoportjába, és úgy tűnik, hogy csak a saját kitartásán múlik, hogy a boldoguljon. Az egyetem gazdag patrónusa, Joanna Silver (Meryl Streep) is felfigyel a szimpatikus diákra. Kimondatlan kötelék szövődik közöttük.

Liu Reiser pártfogoltja lesz, és elkíséri egy neves konferenciára, ahol nagy sikert arat. A „fekete anyagot” tanulmányozza, a világegyetemet alkotó láthatatlan vegyületet, de hamar ráébred, hogy kutatási eredményei megkérdőjelezik Reisel modelljét. Liut inspirálja a tudományos áttörlés lehetősége, de közben nem törődik a figyelmeztetésekkel: nem szabad jótevőjének útjába állnia. A fiú naivan azt hiszi, hogy az amerikai tudomány az elméletek szabad piaca, és a társadalom nyitott kapukkal vár a bevándorlókra.

Hamarosan azonban összeomlik a világ. Visszakényszerítik Reiser hát mögé. Elutasítják a disszertációját, a teaüzletben megismert lány kidobja, a szobatársai pedig állást találnak és elköltöznek. Liu nem akar hazaköltözni a szüleihez, és túl büszke ahhoz, hogy elfogadja Joanna segítségét, így olyanná válik az egyetemen mint egy kísértet. Egyedül marad a meghiúsult álmaival, és egy végső elkeseredésében brutális tettre ragadatja el magát...

A film megszületését megtörtént események inspirálták, a valóságban Gang Lu fizika szakos végzős hallgató volt az, aki megölte öt diáktársát az iowai egyetemen 1991. nov.1-n, majd öngyilkos lett.

Stúdió:
Játékidő:
90 perc
Gyártási év:
2007
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - stereo (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
 
Előzetes -
Átlagos értékelés:
Niwrok
értékelése:
2008. okt. 28. - 8:10
(Nyomokban SPOILER-t tartalmazhat...)

Nagyszeruen felépített film egy erosen vitatható témáról, kétes lezárással. A történet középpontjában Liu Xing tette és az azt megelozo események állnak, a rendezo pedig igyekezett a film eszközeit a srác személyisége és az indokai bemutatására használni.

A drámai vonal érdekes és összetett: a kissé naív fiú, tele reményekkel és ötletekkel érkezik az USÁ-ba, és kénytelen megtapasztalni, hogy a matematikai és kozmológiai elméletei, a kedvessége, és a lelkesedése sem védik meg ot a valóságtól. Ami mégis a legjobb, az a film kevert kulturális háttere: a kínai és az amerikai mentalitás, zene, életmód, öltözködés, helyszínek, színészek és a kétféle nyelv (szinkronnal a film hangulatának fele elveszik); mind-mind érdekes színfoltjai a történetnek. Ezt egészítik ki a ritkán felbukkanó szimbólikus jelenetek, és a film (számomra nem pontosan értett) tagolása az öt oselemnek megfeleloen. Ye Liu remekel az új közösségbe került zseni szerepében, a többiek pedig jól kiegészítik a játékát, bár tolük/róluk viszonylag keveset tudunk meg, elég szimplák a karaktereik, talán a mecénás Joanna Silver (Meryl Streep) árnyalt valamennyire.

A készítok azonban Liu Xing motivációi mellett nem tisztázták a sajátjaikat, vagyis nem éreztem, hogy feltették volna a "Miért is csináljuk meg ezt a filmet?" kérdést. Próbáltak tárgyilagosak maradni, de mert ez dráma, és nem dokumentumfilm, pusztán ettol, minden igyekezetük ellenére, a szépen felépített motivációs háló az utolsó öt percben cafatokra szakad. Eleve az egész koncepció arra épül, hogy Liu Xing a körülmények, a professzor által elkövetett szellemi kizsákmányolásnak és elnyomásnak, a szakmai és emberi hazugságoknak, a kulturális és nevelésbeli különbségeknek az áldozata. A vége ettol összecsapottnak hat, mintha csak azt mondaná a film: "Jaj, szegény! De kár érte!", slussz-passz. Én így csak egy saját tehetsége fényétol elvakult mimózát láttam, aki az elso kudarcoktól ámokfutóvá válik, bár persze ott a régi mondás, miszerint "az orültet és a zsenit egy hajszál választja el".

A Sötét anyag szép szimbóluma a filmnek: bár a világur eseményeirol, akárcsak Liu Xing indítékairól az azt alakító körülmények alig 10%-át ismerve is levonhatunk következtetéseket, a lényeg mégis az a 90%, amirol csak sejtéseink és elméleteink lehetnek. Ettol lesz érdekes a film, de jónak inkább csak a profi megvalósítás miatt mondanám. Nyomasztó végkifejlete miatt nem is szórakoztató, aki ezt várja egy filmtol, annak inkább a hasonló témában mozgó, bohókásan vicces Tokiói tortúrát ajánlanám. Itt az találhatja meg a számítását, akit foglalkoztat az emberi lélek és psziché "sötét anyaga".
1 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
80%

1 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (0)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

Indíts fórumot a termékről!

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: