• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Mechanikus narancs (DVD)
Mechanikus narancs Clockwork Orange
- 65%
Szállítható: AZONNAL
1.490 Ft
Eredeti ár: 4.290 Ft

5-10 db. van raktáron

  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák

    Alex, Dim, Georgie és Pete négy fékevesztett tinédzser, akik a nem túl távoli jövőben, egy kicsit szürrealista államban élnek. A keménykalapos srácok bandája éjszakánként - ahogy ők nevezik - "ultraerőszakos" túrákat tesznek a városban. Válogatás és érzelem nélkül vernek meg férfiakat, koldusokat, hírességeket, erőszakolnak meg nőket, dúlnak fel otthonokat.

   Alex - a bandavezér - azonban árulás áldozata lesz és társai cserben hagyják, amikor a rendőrség karjaiba fut. A börtönben - büntetését enyhítendő - önként hajlandó alávetni magát egy új terápiának, amelynek során szinte teljes agymosást végeznek az antiszociális elemeken, kiirtva belőlük az erőszak legkisebb csíráját is.

   Alexet hamarosan gyógyultnak nyilvánítják és ő mintapolgárként hagyja el az intézetet. Odakint azonban nem a szabadság, hanem a büntetés várja előző élete bűneiért. Egykori bandatagjai - akik immár rendőrök - kezdenek szórakozni vele, és egykori áldozatai is sorra megtalálják...

   Anthony Burgess megfilmesíthetetlennek tartott regényét Stanley Kubrick az eredeti mű sajátos hangulatát megőrizve, rendkívüli képekkel, hangokkal, hangulattal és nyelvezettel álmodta vászonra. A Mechanikus narancs mai napig a filmművészet egyik legsokkolóbb alkotása, amely a mostani DVD-megjelenésig még Angliában is a tiltólistán szerepelt. A filmet négy kategóriában jelölték Oscar-díjra, és bemutatója évében elnyerte a New York-i Filmkritikusok legjobb filmnek és legjobb rendezésnek járó díját!

Stúdió:
Játékidő:
131 perc
Gyártási év:
1971
Hangok:
- angol - 5.1 (DD)
- német - 5.1 (DD)
- spanyol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol, cseh, dán, finn, francia, görög, héber, holland, horvát, izlandi, lengyel, német, norvég, olasz, portugál, spanyol, svéd, török
Képformátum:
1.66:1
Átlagos értékelés:
proci
értékelése:
2007. jún. 18. - 0:36
A filmbol két verzió létezik. Mindkét verzió 136 perces, pontosabban a vágatlan, X rated verzió fél perccel hosszabb a vágott R verzióval. Nagyon sokáig ki volt tiltva Angliából, és még jópár országból.

Ha felszínesen nézzük, a film brutális, tele eroszakkal és nemiséggel. Vádolták erkölcstelenséggel és sátáni hatással is. No meg arról se feledkezzünk meg, amikor egyesek a film jeleneteit kezdték másolni (emiatt vonta ki többek között a forgalmazó Warner a filmet Angliából).

Nos, emiatt nem szabad a filmet felületesen nézni.

Két óra feletti audiovizuális orgia, festményszeruen komponált jelenetekkel, olyan szinten gyönyöru beállításokkal, amilyeneket filmeknél ritkán látni. Talán egy barokk katedrálishoz (illetve annak fooltárához) lehetne hasonlítani zsúfoltság tekintetében. Tele szimbólumokkal, néha iszonyatosan szemkápráztató módon.

Története szerint adot Alex, aki imádja Beethoven csodálatos kilencedikjét, az eroszakot és a szexet. De átnevelik egy rosszul elsült betörés után, és az eroszakra immár képtelen Alex védtelenül marad korábbi áldozatai között... Szép mese az emberi természetrol.

A film a regény amerikai kiadása alapján készült (hiányzik az utolsó fejezet, ahol Alex felno és beilleszkedik a társadalomba), ennek megfeleloen a lezárása és a hangvétele finoman szólva is cinikus. És jelen esetben a film még valamennyire könyvhu is maradt.

Összességében hajszálnyira van a tökéletességtol. 10/10

Kép: meglátszik a digitális felújítás nyoma, alapvetoen gyönyöru színeket és rendes, részletgazdag képet kapunk. talán az 1.66:1 LB képarány miatt lehetne támadni, de mivel ez eléggé távol áll az elterjedt szabványoktól, lépjünk is túl rajta. 4/5

Hang: hát, dinamikatartományról nem nagyon beszélhetünk. ez pár filmbeli katarzis értékébol is levon... aki hallott már koncertteremben/remek akusztikájú templomban Beethovent, az sejti mirol beszélek. nem vészesen rossz, de közel sem szól elég telten. 3/5

extrák: hát nem sok, de legalább kevés. 2/5.

külcsín: fekete tok, korrekt borító, kellemes nyomatok. 2/5.

belbecs: állóképes (de legalább normálisan megrajzolt) menü, némi extra, kellemesen magas bitráta, normálisan megírt program.

összhatás: Egy tökéletes film, kellemes képpel (valószínuleg a szalagban még sok tartalék van, a HD verzió pedig kijövofélben), kicsit gyenge dinamikájú hanggal, és minimális extrával. Pár helyen nem árt hozzá gyomor, és a szemellenzo eldobása is kötelezo megtekintés elott, viszont összességében nem akármilyen filmélmény. Ha még nincs meg, várd meg a HD verziót (ha a hang dinamikáját rendbekapják, akkor nem kérdés, hogy melyik a jobb döntés), vagy csapj le a leértékelt dvdkre, ennyiért kötelezo vétel. De semmiképpen ne hagyd ki, ezt látni kell. 4/5
3 látogatóból 3 értett egyet ezzel a hozzászólással
mozsi
értékelése:
2012. jún. 15. - 15:35
Egy hiánypótló vélemény
A múltkori Űrodüsszeia nem hozta meg a várt sikert nálam így úgy döntöttem, hogy egy ideig nem nézek Kubrick filmet. Tegnap viszont betettem a lejátszómba a talán legnagyobbnak tartott Mechanikus Narancsot. Gondoltam belenézek egy kicsit...
Az eredmény az lett, hogy végignéztem a majdnem két és fél órás filmecskét. Na ez már osztatlan sikert aratott nálam. A kezdő képsorok és az alatta szóló zene már megadta a hangulatot, így tudtam, hogy miféle film lesz ez. Valahogy az első perctől kezdve odaláncolt a képernyő elé, és le se vettem a szemem róla. Rohadt jó film. Szenzációs.
A történetét több részre tudnám osztani. Az elején ugyebár tömény erőszakot láthattunk. Sor került egy hajléktalan összeverésére, egy banda eltángálására, illetve egy nő megerőszakolására. Itt ismerhetjük meg a főhőst Alexet, aki egy iskolás srác. Esténként a haverjaival, ún. drúgjaival járja a várost és törnek-zúznak. Nagyon tetszett az is, hogy mindezt zenére teszik meg. Illetve Alex zene iránti rajongása is egyfajta stílust ad a karakternek. Ettől lesz igazán egyedi. Alexet aztán elárulták, és bekerült a börtönbe. Hasonlóan érdekes rész volt ez is. Utána következett az átnevelés. Erős, kegyetlen és brutális volt. Amikor Alex már ordított ott szinte már én is átéreztem a fájdalmát. Az átnevelés után pedig jöhetett a bűnhődés. Mindenki, akinek egykor ártott a főhős, azoktól most visszakapja. Kiemelnék egy kis részletet: Amikor a hajléktalan felismeri Alexet. Hihetetlen erős színészi adottságai voltak neki. Szinte égett a tekintete, ahogy ránézett a fiúra. Nagyon szúros tekintettel ismerte fel. A film befejezése pedig tartogat némi meglepetést, és politikai mondanivalót. Hitelesen bemutatták azt a folyamatot, melynek során egy hulligánból szelíd bárány lesz. Nekem a kedvencem az átnevelés volt, de igazából a film minden percét élveztem. Amint mondtam, alig bírtam otthagyni. Kár is lett volna megtörni a varázst.
A filmhez, hasonlóan a 2001-hez, itt is klasszikus zenéket használt fel Kubrick. Még felismertem az Ének az esőbent is. Jól megvoltak válogatva a zenék, és mindig jókor szóltak benne.
A színészek szintén a legjobbat hozták. Malcolm McDowellt eddig nem ismertem, de ezek után nekem örökre Alex marad. Erős játékot láthattam tőle. Egyszerre tudta hozni az elvetemült bűnözőt, és a megtört, átnevelt fiatalt. A karakterek jól eltaláltak, de leginkább a főhős az, aki a legtöbb szimpátiát hozta ki belőlem.
Valamit nagyon jól tudott csinálni Stanley Kubrick, hisz a film még mindig a fejemben jár, és sokszor gondolkozom rajta. Bár nálam a favorit továbbra is az Acéllövedék marad, ezt a filmet a második helyre tudnám tenni S.K.-tól. Elgondolkodtató, furcsa, érdekes. Érdemes volt megnézni.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
wrack
értékelése:
2006. dec. 15. - 1:12
Gondban lennék, ha a legjobb Kubrick-filmrol kérdeznének. A Mester legnagyobb muvének ugyanis a 2001: urodüsszeiát tartom, de a legjobban mégis a Mechanikus narancs tetszik. (Annyira, hogy a tíz kedvenc filmem listáján a harmadik lenne.)

Ez az antiutópia olyan kérdésekrol szól, mint az ember szabadságának korlátozása, ami a választás lehetoségét kizárva végso soron tárggyá, "mechanikus narancs"-csá süllyeszti az embert. A dolog igazi súlyát tulajdonképpen csak a pap és az író ismeri fel, ok tudnának utat mutatni a birkamód gondolkodó embereknek. De ok sem tudnak mit tenni, vagy éppen maguk is a játszma résztvevoivé válnak.

A film által boncolgatott legfobb kérdés azért érdekes, mert ahogy a foszereplo (Alex) történetén látjuk, a korlátlan szabadság sem jelent valódi szabadságot, hiszen az ember, ha másnak nem, saját állati ösztöneinek, eroszak és szex iránti vágyának van kiszolgáltatva. A rendezo felteszi a kérdést: az Alex által elkövetett eroszak vagy a rajta elkövetett eroszak a szörnyubb?

De mindezektol a kérdésektol még lehetne unalmas film is a Mechanikus narancs. Hogy mért nem az, arra a válasz a rendezoi zsenialitás. Minden egyes jelenet úgy ki van dolgozva, hogy a filmnek tulajdonképpen nincs unalmas képkockája. Ott van például az a rész, amikor Alex különbözo újságos pultok között sétál Beethoven IX. szimfóniájának IV. tételére. Aztán a szereplok: még a kisebb figurák, mint Alex nevelotisztje, az ordibáló börtönor vagy az író testépíto testore is érdekesek, sot néha nevettetok tudnak lenni. Ebben a muben semmi sem szürke!
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
kameleon
értékelése:
2006. jan. 23. - 14:29
A film jó, mindenképpen érdemes megnézni. Viszont aki olvasta a könyvet is, az kicsit csalódni fog, mivel nagyon lényeges részek nem találhatóak meg benne. Pl. miért is Mechanikus Narancs a Mechanikus Narancs! Ráadául a film "befejezetlen" a könyvhöz képest, pedig ott is történnek érdekes dolgok, olyanok is, amik kicsit átformálhatják a film értékelését. Ne értésetek félre ez egy nagyon jó mu, az egyik kedvencem, de a filmhez mindenképpen el kell olvasni a könyvet is, hogy az ember megértse mi is a lényeg.
A technikai oldalról; nagyon jó a képi megjelenítés és a zenék összhangja, felejthetetlen és örök érvényu képek, jeleneteket tartalmaz a film. Azt hiszem "kicsi" Alex karakterében sokan felfedezhetik akár önmaguk egy részét is. Az viszont sajnálatos, hogy extrákkal úgymond nem bovelkedik a lemez.
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
Simon Peter Gruber
értékelése:
2010. már. 28. - 19:55
Bizony ez tényleg film a javából!
Abszolúte áttüto ereju, elgondolkoztató alkotás!
Elsorangú szinészi alakítások, fantasztikus fényképezés, nagyszero rendezés, a furcsának ható de annál inkább megkapó párbeszédek és szavak! Aki már olvasott valaha Party Nagy Lajos novellát az tudja mirol beszélek.

Szóval aki teheti és lehetosége van beszerezni ezt a filmet mindenképpen tegye meg mert egy zseniális alkotással van dolgunk!

Nekem is csak nemrég sikerült hozzájutnom a 10 lemezez Kubrick-gyujtemény kapcsán.
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
dinasztie
értékelése:
2007. jún. 15. - 18:26
Ez egy valóban nagyszeru alapmu. Brutális, meghökkento, felforgató. Az egyetlen hibája az, hogy túl zseniális!!!:):):) A színészek mind nagyot alakítanak, a rendezés egyszeruen csodálatos, a forgatókönyv lendületes, összességében egy maradandó alkotást tett le az asztalra Kubrick. Szerintem ez a legjobb filmje, simán Oscart kellett volna kapnia, de sajnos nem kapott.:( De ettol függetlenül bárkinek simán ajánlom ezt a remekmuvet, és érdemes azt is megfigyelni, mennyi film merített innen. ALAPMU!!

a kép & a hang: semmi baj sincs vele, megbízhatóan muködik mindketto

extrák: egy elozetes és egy összefoglaló a díjakról; Hát kösz szépen

kivitelezés: nálam volt menü, de ennek ellenére a kiadás egy nagy rakás sz@r, a film miatt megkapja a 3 pontot, de csak a film miatt
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
wrack 
értékelése:
2006. már. 10. - 20:11
Nagyszeru képi világgal és zenével megáldott filmet csinált Stanley Kubrick, amikor elkészítette a Mechanikus narancsot. Bármelyik jelenetet nézi éppen az ember, sosem unatkozik. Nekem például az egyik kedvenc jelenetem az, amikor a foszereplo, Alex végigsétál különbözo újságos pultok között, közben pedig Beethoven nagyszeru zenéjét halljuk, amely egyébként a történetnek is része. A film kegyetlen, amikor az eroszakot mutatja be, ugyanakkor vicces is tud lenni: például meg lehet nézni azt a jelenetet, amikor Alex a nevelotisztjével beszél.
Többet nem mondok, mert spoilerek nélkül nehéz lenne. Legyen elég annyi, hogy ez az egyik legjobb Kubrick-film!
20 látogatóból 14 értett egyet ezzel a hozzászólással
Feared
értékelése:
2007. jan. 4. - 10:30
A film remek, tegnap néztem végig és hirtelen nem is tudtam melyik gondolati szálon induljak el a mu értékelésében, hiszen nem csak egy vezérfonala van a Mechanikus Narancsnak.
Szerintem mindenki a maga tanúlságát vonja le belole mely akár a társadalom, politika, hatóság vagy az egyén felelosségét jelentheti.
Vajon mi a jobb, a szabad -eroszakos- vagy az eroltetett -békés- akarat? Képes e egy eroszakos, állatias ember végérvényesen megváltozni?
Kubrick egy furcsa szinte érthetetlen világot tár elénk.
A könyvet nem olvastam, de talán érdemes lenne, hogy jobban megértsem a történetet.
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással

DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
84%

12 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (7)
61-80%
 (3)
41-60%
 (1)
21-40%
 (0)
0-20%
 (1)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: